A szlovákiai háztartások felében a megtakarítások nem érik el az egyhavi bevételüket, a háztartások 38 százalékának legfeljebb félhavi tartaléka van – derül ki a Home Credit Slovakia áruhitelező társaság felméréséből. A Világgazdaság cikke.

Ha konkrét összegeket vizsgálunk, a lakosság egyharmadának a megtakarítása csupán 400 euró körüli. Másrészt a lakosság 14 százaléka minimum 12 ezer euró tartalékkal rendelkezik. A június elején végzett felmérés szerint a világjárvány ­miatt a megkérdezettek 42 százalékának fogyatkoztak meg a tartalékai, további egynegyede pedig számottevő forrászsugorodásról számolt be. Összességében a lakosság kétharmada 800 euróig terjedő veszteségről beszélt.

A másik oldalon az üzletek, éttermek, kocsmák bezárása következtében a lakosság ötöde érezhetően, akár több ezer euróval növelhette megtakarításait. Jaroslav Ondrusek, a Home Credit piaci elemzője azt közölte, hogy a lakosság egyötöde számít a járvány nyertesének, az ő családi megtakarítá­saik legalább 4000 euróval nőttek. A válaszadók 54 százaléka úgy vélte, döntően a boltok bezárása és a szolgáltatások leállása miatt növekedtek meg érezhetően a tartalékaik.

A pandémia tehát még inkább rávilágított a növekvő vagyoni különbségekre,

hiszen hiába minimális minden második háztartás tartaléka, a Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint míg 2020 márciusában a lakossági folyószámlákon csaknem 40 milliárd euró pihent, addig az idei áprilisi adatok szerint ez az összeg már átlépte a 46 milliárdot. (A felmérést végző Home Credit a PPF Group befektetési csoporthoz tartozik, amelynek többségi tulajdonosa a márciusban elhunyt Petr Kellner, Csehország leggazdagabb embere volt.) A bevételek is nagy eltéréseket mutatnak Szlovákiá­ban. Ahogy korábban megírtuk, az év első negyedében az országos átlagbér 1124 euróra nőtt, ez 3,5 százalékkal, 38 euróval több, mint 2019 első negyedében.

Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor a tényleges bérnövekedés 2,5 százalék.

Nagy a szórás azonban a megyék között: Pozsonyban átlagosan 1432 eurót visznek haza havonta a munkavállalók, Eperjes megyében azonban csak 866 euró az átlagbér.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!