Amikor a mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerák minden arcmozdulatot figyelnek a munkahelyen – írja a 24.hu.

Igazán disztópikus módszert talált ki a Canon japán cég egyik kínai leányvállalata arra, hogy elérje, munkatársaik boldogan, de legalábbis látszólag boldogan dolgozzanak a cég irodáiban. Mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerákat helyeztek el, amik a dolgozók arcát figyelve észlelik, hogy valaki mosolyog-e – írta a The Verge.

A „mosolyészlelő” technológiával ellátott kamerák segítségével a rendszer csak a mosolygó munkatársak számára nyitja ki az ajtókat, és csak mosolyogós dolgozók foglalhatnak le irodahelyiségeket meetingekre.

Erre a megoldásra a Financial Times című brit gazdasági lap hívta fel a figyelmet egy cikkében, amiben arról írtak, hogy milyen módszerekkel figyelik meg a kínai cégek a dolgozóikat. A lap beszámolójában megemlítik, hogy a vállalatok folyamatosan figyelik, hogy a munkavállalók milyen programokat használnak a számítógépeiken, kamerákkal nézik, hogy mennyi időt töltenek el az ebédeléssel és még az irodán kívüli mozgásukat is követik mobilapplikációk segítségével.

A „mosolyészlelő” technológia egyébként nem új találmány. A Times cikke szerint a  Canon Information Technology nevű cég azt tavaly vezette be, de egészen mostanáig nem figyelt fel rá szinte senki, ami bizonyítja, hogy milyen megszokottá vált a dolgozók megfigyelése.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!