Habár a magyarokról szokás azt mondani, hogy röghöz kötöttek, nem igazán ezt támasztják alá azok az adatok, amelyek a munka célú ingázást mutatják be abból a megközelítésből, hogy közben milyen gyakori a régió-, illetve országhatárok átlépése. Pest megye lakosai az élbolyban végeztek a régiók közötti összesítésben, az országos összehasonlításban ugyanakkor Magyarország nem került fel a dobogóra – írja a Hirklikk.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tette közzé a napokban az erről szóló összesítését (Régiók közötti ingázás). Ebből kiderül, hogy – a hazai tévhittel ellentétben – a magyarok nem is annyira ingázó nemzet. Már ami az egyik országból a másikba, munka céljából történő ingázást illeti. 2020-ban az EU 192 millió 15-64 éves foglalkoztatottjának csupán egy százaléka ingázott országhatáron át, ami – tekintettel a koronavírus-járványra és a határok lezárására – eléggé meglepő módon, csak valamivel marad el a 2019-es aránytól. Ha nemzeti szinten nézzük, akkor a szlovákok voltak a „bajnokok” (az adott korosztály foglalkoztatottjainak öt százaléka ingázott országhatáron át), amit Észtország, Luxemburg és Horvátország követett (három-három százalékos aránnyal). Magyarországról – az Eurostat adatai szerint – 99 ezren ingáztak tavaly valamely más országba munka céljából (ami – a Központi Statisztikai Hivatal által megadott 4,5 millió foglalkoztatottat alapul véve csak 2,2 százalékos arányt jelent).

Más a helyzet az országon belüli megyehatárokon át ingázókkal. Tavaly – a koronavírus-járvány dúlásának évében – az EU 15-64 éves foglalkoztatottjai  (192 millió ember) közül csak hat százalék ingázott egyik régióból a másikba, ami – egyébként érdekes módon – valamelyest meghaladta az előző évit. A legnagyobb ilyen mozgást Belgiumban regisztrálták, ahol az összes foglalkoztatott 21 százaléka ingázott egyik régióból a másikba. Gyakori volt ez Hollandiában is (13 százalék), valamint Litvániában, Németországban és Ausztriában (11-11 százalék). Magyarországon is hasonló egyébként az arány, ha  a KSH által megadott 4,5 millió foglalkoztatottat vesszük alapul, akik közül – az Eurostat adatai szerint – 506 ezren ingáztak tavaly.

Ha az ingázók lakhelye szerinti régiót (magyar esetben megyét) nézzük, akkor már ott van az elsők között egy magyar megye is, mégpedig Pest: foglalkoztatottjainak 40 százaléka átlépi a megyehatárt munkába menet-jövet. Ennél nagyobb arányban (49 százalékban) csak a belga Brabant Vallon régió lakosai mozognak, illetve a Pest megyeiekkel megegyező arányban a szintén belga Vlaams-Brabant régió polgárai.

Aki szeretne a részletes adatok között böngészni, az Eurostatnak ezen az oldalán interaktív módon megteheti.

Forrás: hirklikk.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!