Az új évezred kezdetén a világ vezetői egy ENSZ-csúcs keretében nyolc millenniumi fejlődési célt jelöltek ki, amit a világban el kell érni 2015-ig, ezek között az első helyen a mélyszegénység és az éhezés felszámolása állt. Most 2015-ben a közelgő újabb ENSZ-csúcs előtt a World Economic Forum megnézte, az elmúlt negyed évszázadban mit sikerült felmutatnia a világnak ezen a téren – írja a Portfolio.

1990-ben még a fejlődő világ lakosságának közel fele élt az ENSZ által meghatározott, napi 1,25 dolláros szegénységi küszöb alatt. Ma ez az arány 14 százalékra csökkent - ami bár nem jelenti a szegénység teljes felszámolását, azért mégis több milliárd ember került ki a mélyszegénységből.Az ENSZ által készített Millennium Development Goals Report 2015 szerint a mélyszegénységben élő népesség száma az elmúlt 25 év alatt 1,9 milliárdról 836 millió főre csökkent és a legnagyobb javulást az elmúlt 15 évben sikerült elérni.

A világ minden régiójában mérséklődött a szegénység, de egyes helyeken különösen gyorsan ment a fejlődés, ilyen például Kína és India. Ezzel szemben Fekete-Afrikában a többi régióhoz képest sokkal lassabban megy a felzárkózás.

  Ami pedig az éhezést illeti a világban: az alultáplált népesség aránya a mélyszegénység csökkenésével párhuzamosan mérséklődött. Míg 1990 és 1992 között 23,3 százalék nem jutott elegendő élelmiszerhez, 2014-2016 között ez az arány 12,9 százalék lehet.

Forrás: World Economic Forum