Az alapjövedelem tesztelésében részt vevő 122 fő 1200 eurót kap három éven keresztül. Menetközben nem kell igazolniuk a szociális helyzetüket, és azt sem, hogy dolgoztak-e. Lényegében semmi mást nem kell csinálniuk, minthogy hét kérdőívet kitöltenek online ezalatt a három év alatt. A HVG cikke.

Az érdeklődés óriás volt a program iránt: amikor múlt augusztusban meghirdették, több mint másfél millió ember jelentkezett. A szervezők ezt csökkentették 1500-ra. Közülük azután egyszerű véletlen módszerrel választottak ki 122 szerencsés alanyt, akik három évig "ingyenélők" lesznek.

5,2 millió eurós program

Honnan jön a pénz? Közadakozásból: több mint 150 ezren adták össze a pénzt, melyet egy berlini jótékonysági alapítvány gyűjtött össze. Mein Grundeinkommen, azaz magyarul „Az alapjövedelmem” az alapítvány neve, és ők meg vannak győződve arról, hogy ily módon nagyon sok társadalmi probléma megoldható lenne.

Azt vizsgáljuk, hogy mihez kezdenek az  emberek akkor, ha megvan az anyagi biztonságuk

- mondta a Deutsche Wellének Jürgen Schupp, a szociológiai kutatást vezető német intézet, a DIW kutatója.

És hogy miket kérdeznek? Például azt, hogy elköltik-e az 1200 eurót egy hónap alatt vagy félretesznek belőle valamennyit. Ha igen, akkor mire? Vállalnak-e munkát ezalatt a három év alatt, vagy teljesen leállnak? Kevesebbet dolgoznak? Fognak-e adakozni? Csökken-e a stressz? – nyilatkozta Schupp.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!