A cél az lenne, hogy a tagállamok teljes munkaidőben a jövő kihívásaival foglalkozó minisztereket nevezzenek ki – ettől azonban még nagyon messze vagyunk.

„A Covid-19 okozta válság erős globális hatást gyakorol az európai társadalmakra és gazdaságokra, és feltárja azokat a gyenge pontokat és függőségeket, amikre kormányaink és intézményeink nem számítottak és nem terveztek ellenük” – így kezdődik a szakminisztereket tartalmazó EU Tanácsának féléves elnökségét adó portugál elnökség, valamint az Európai Bizottság közös levele, amiben az úgynevezett „EU Foresight Network” első miniszteri ülését hétfőre meghirdették.

 A Coimbra nevű portugál városba szervezett eseményen a 27 tagállam miniszteri küldöttei fognak találkozni azzal a céllal, hogy „megvitassák a jövőt”. Pontosabban

 Európa mint szerves egység, és nem az egyes tagállamok vagy Európán belüli régiók szakpolitikai jövőjét, és mindazokat a gyakorlatokat, amik Európa egészének javára válhatnak az olyan területeken, mint a fenntarthatóság, a digitális átmenet vagy a fiatalságpolitika.

A tervek szerint ezen az első informális beszélgetésen a miniszterek egyrészt egy olyan mérőeszköz kitalálását fogják szorgalmazni, amivel ki lehetne mutatni egy-egy tagállam gazdasági sérülékenységét és ellenálló-képességét, valamint az Európa autonómiájához kapcsolódó elképzeléseiket fogják megosztani egymással, nem egy-két évre előre vonatkozóan, hanem a 2040-ig tartó horizonton.

Az utóbbi lesz a témája az Európai Bizottság idén júliusban prezentálandó, és az uniós szakpolitikai döntéshozatalba beépítendő stratégiai előrejelzésének is, ami multidiszciplináris (több szakterületet felölelő) áttekintést kíván nyújtani az EU stratégiai képességeiről és sérülékenységéről, valamint az autonómia kapcsán fellépő lehetséges jövőbeni kihívásokról. A miniszterek feladata most tehát az, hogy ehhez a bizottsági jelentéshez adjanak hozzá olyan meglátásokat, amiket a Bizottság is hasznosíthat.

Maroš Šefčovič bizottsági alelnök az informális miniszteri szintű egyeztetésről még tavaly nyáron nyilatkozta azt a Politico reggeli hírlevelének, hogy reméli: sikerül ezzel egy olyan kapcsolati hálót kiépíteni, amiben

a tagállami miniszterek teljes munkaidőben a jövőre való hosszú távú felkészüléssel foglalkoznak, így teremtve meg egy világszínvonalú, a jövő kihívásaira tekintettel lévő szakpolitikai tervezési folyamatot.

Ettől mindenesetre még távol vagyunk, tekintve, hogy egyelőre a cél mindössze az, hogy a „jövőügyi miniszterek” évente egyszer legalább találkozzanak.

Forrás: Azonnali

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!