A német autóiparral kapcsolatos hírekben gyakran említik az IG Metall nevű szakszervezetet. Az utóbbi időben elsősorban a Tesla óriásgyára körül kialakult vita miatt hallani sokat róluk.

Az IG Metall-t 1949-ben alapították az egykori Nyugat-Németország területén. Az évek során a szervezet az ásványi anyagok bányászata után más iparágakban is képviselte a gyártásban és az ipari termelésban dolgozó munkavállalókat, a gépészeket, és ami értelemszerűen a legjelentősebb, az autógyártást és az acélgyártást. Mára már rengeteg iparág dolgozóit képviseli, de a legfontosabb továbbra is az autóipar.

Munkájukat kétségtelenül eredményesen végzik, elsősorban a hatvanas években értek el komoly eredményeket a munkavállalók mindennapjait és körülményeit megkönnyítendő. Ilyen volt például az ötnapos munkahét, a fizetett szabadság és a fizetett betegszabadság, vagy a 40 órás munkahét.

Jelenleg 2,3 millió tagja van a szakszervezetnek, akik számára az utóbbi években is harcoltak ki engedményeket. Legutóbb az IG Metall 2016-ban jelentős béremelésben állapodott meg a munkaadókkal, amely a fémmegmunkáló szektor 3,8 millió dolgozójának két lépésben, 4,8 százalékos béremelést eredményezett 21 hónap alatt. Sztrájksorozatok után a szakszervezet 2018-ban megállapodott arról is, hogy a munkavállalók legfeljebb két évig 28 órára csökkenthetik a heti munkaidejüket, hogy gyermeküket vagy arra rászoruló rokonukat gondozhassák.

A COVID-19 járvány közepette az IG Metall javaslatot tett a négy napos hétre való áttérésre, hogy ezzel elősegítse a munkahelyek biztosítását a koronavírus-válság és az autóipar elektrifikálódása után is.

A fentiekből kiderül, hogy az IG Metall befolyása óriási és ahogy a német kormány egyik tisztviselője fogalmazott “egy autógyártó számára nem jó állandó konfliktusban lenni az IG Metall-lal”. Elon Musk és a Tesla vezetése viszont ebbe az irányba tart. Musk az Egyesült Államokban sem a szakszervezetek kedvence, de valószínűleg ő is tudja, hogy a német munkavállalók képviselete egészen más ligában játszik, mint az amerikaiak.

Gyakorlatilag minden Németországban működő nagy autógyártó tagja a munkáltatói szövetségnek, és az IG Metall az egész iparágra kiterjedő szerződésekről tárgyal a csoporttal ahelyett, hogy az egyes vállalatokkal külön-külön alkudozna. Ez a rendszer az ország szakszervezeteinek lényegesen nagyobb tárgyalási erőt ad, mint például az amerikai szervezeteké.

A vita alapja az, hogy ezekbe a munkáltatói szövetségekbe való belépést semmilyen törvény nem írja elő, önkéntes alapon működik, a Tesla pedig egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs belépni. Az IG Metall vezetése tavaly év végén levelet küldött Musk-nak, aki egyszerűen ignorálta azt. Ez nem az első összetűzés Musk és a szakszervezet között: korábban felvásároltak egy vállalatot, a Tesla Grohmann Automation-t még 2016-ban. Akkor sem léptek be a munkáltatói szövetségbe, a munkavállalók elégedetlenségét pedig úgy enyhítették, hogy egy, az IG Metall által letárgyalt kollektív szerződéshez nagyon hasonló ajánlatot adtak nekik. Minden bizonnyal a gigagyár esetében is hasonlót terveznek.

Az IG Metall számára ez minden bizonnyal nem járható út. El akarják kerülni, hogy precedenst teremtsenek arra, hogy egy autógyártó anélkül működhessen, hogy velük megállapodna. Ez azt is jelentené, hogy szakszervezeti tagok ezrei dolgoznának a kollektív szerződésekben előírt munkabiztonság, bérek és az ipar többi részének járó előnyök nélkül, ha a Tesla úgy dönt.

A harc még korán sincs lejátszva. Bár Elon Musk a világ leggazdagabb embere, pénznek és eszközöknek a szakszervezet sincs híján. Sztrájkok és különböző gerilla akciók mellett legfontosabb esélyük az üzemi tanácsokon keresztül a Tesla vezetésének befolyásolája. A német törvények előírják, hogy az alkalmazottak létrehozhatnak üzemi tanácsokat, akik őket képviselik a vezetőségben, az IG Metall pedig jó eséllyel meg tudja oldani, hogy a tanácsba elsősorban a szakszervezeti tagok kerüljenek.

A legradikálisabb megoldás pedig az lehet, ha a szakszervezet összeáll a gigagyár építését ellenző környezetvédelmi csoportokkal és akadályozza a gyár építésének befejezését.

Ezzel tudják igazán megnehezíteni Musk terveit, mert a Tesla számára nagyon fontos, hogy mielőbb elinduljon és felpörögjön a gyártás. Hogy mi lesz az ellentét vége és ki tör meg először, egyáltalán nem egyértelmű. Mindkét fél számára fontos a győzelem és mindkét fél rengeteg eszközzel rendelkezik. A gyárnak nyáron el kellene indulnia, így minden bizonnyal a következő hónapokban kiderül.

Forrás: autoszektor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!