Az Európai Bizottság elnöke a kifizetések leállításáról írt Jakab Péter Jobbik-elnöknek, aki viszont „a magyar melósoknak” adná az uniós forrásokat – olvasható a Népszavában.

Tisztában vagyok a magyarországi súlyos egészségügyi helyzettel. Az Európai Unió Szolidaritási Alapja élénk jele az Európai Unió szolidaritásának, amely segíti a tagállamokat a világjárvány leküzdésében – írta válaszlevelében Ursula von der Leyen Jakab Péternek, aki a Népszavának eljuttatott és Facebook-oldalán is közzétett közleményében kiemelte:

„Nemrég levélben kerestem meg az Európai Bizottság (EB) elnökét, Ursula von der Leyent. Elnök asszonytól azt kértem, hogy az Európai Unió ne a tolvaj magyar kormánynak adjon újabb, ezúttal 40 millió eurós segélycsomagot a válság kezelésére, mert abból nem a bajba jutott magyarok fognak részesülni, hanem kizárólag az Orbán-család. Azt javasoltam, hogy a pénzt kapják meg közvetlenül a magyar dolgozók.”

Az uniós vezető válaszában az Európai Tanács 2020. december 10-11-i ülésén elfogadott, idén januártól hatályos rendeletre, az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszere hivatkozva azt írta, hogy „a Bizottság intézkedéseket javasolhat a Tanácsnak, ha megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek valamely tagállamban történő megsértése kellően közvetlen módon érinti vagy súlyosan veszélyezteti az uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodását vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét”.

A rendelet alapján javasolható intézkedések közé tartozik például a kifizetések felfüggesztése és megszüntetése, valamint az új jogi kötelezettségvállalások és pénzügyi korrekciók megtiltása

– húzta alá Ursula von der Leyen.

Megjegyezte, hogy az EB többször is aggodalmának adott hangot a jogállamiság magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatban, elsősorban az igazságszolgáltatás és a média függetlenségével, a közbeszerzési verseny javításának szükségességével és a korrupcióellenes keretrendszerrel kapcsolatban. Szerinte a brüsszeli intézmények megakadályozzák az uniós adófizetők pénzének elherdálását, s arról is biztosította az ellenzéki pártelnököt, hogy tisztában van a magyarországi súlyos egészségügyi helyzettel.  

A levelet nagyon köszönöm, tudom, hogy elnök asszonyt a segítő szándék vezérli. A magyar viszonyokat azonban jobban ismerem. Ennek a pénznek – ha nem a bajba jutott melósok, hanem Orbán zsebébe kerül – híre hamva sem lesz.

– reagált a válaszlevélre Jakab Péter.

Szerinte egy év múlva Magyarország új nemzeti egységkormánya végre nem ellenségként, hanem szövetségesként fog tekinteni az Európai Unióra.

Ennek részeként csatlakoztatni fogjuk hazánkat az Európai Ügyészséghez, a most még lopásra ítéltetett euró milliókat pedig vissza fogja adni azoknak, akiknek Brüsszel eredetileg szánta: a magyar embereknek

– tette hozzá a Jobbik elnöke.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!