Gyorsabban nőtt a női vállalati pénzügyi vezetők átlagjövedelme tavaly, mint a férfiaké. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az amerikai piacvezető cégek női pénzügyi vezetőinek átlagos éves jövedelme tavaly közel 11 százalékkal 3,32 millió dollárra nőtt, a férfiak valamivel többet keresnek, ők átlagosan 3,3 millió dolláros bért vihetnek haza.

Gyorsabban nőtt a női pénzügyi vezetők jövedelme, mint a férfiaké, ez majdnem elegendő volt ahhoz, hogy teljesen egyenlő mértékű legyen a férfiakéval - írja az AP hírügynökség. A nők fizetése 11 százalékkal nőt, míg a férfi pénzügyi vezetők átlagos éves jövedelme 7 százalékkal 3,3 millió dollárra emelkedett. A jövedelembe beleszámít egyebek között a bér, a bónusz, az egyéb juttatások, részvényjuttatások és részvényvásárlási opciók. Jellemzően a vezető pénzügyi szektor törekszik a legjobban a béregyenlőségre, más szektorokban a vezető beosztású nők fizetése nagyobb mértékben is elmaradhat a férfiakétól.

A legjobban kereső női pénzügyi vezető Ruth Porat volt tavaly, 14,4 millió dollárral, amikor még a Morgan Stanley-nél dolgozott, jelenleg már a Google alkalmazza. A második helyen Marianne Lake állt 9,1 millió dollárral (JPMorgan Chase), a harmadik helyen Catherine A. Lesjak szerepelt 8 millió dollárral (Hewlett-Packard).

A további sorrend: 4. Sharon McCollam, 7 millió dollár (Best Buy), 5. Robin Washington, 6,2 millió dollár, (Gilead Sciences), 6.   Christa Davies, 6,1 millió dollár (Aon), 7. Carol Tome, 6 millió dollár (Home Depot), 8. Patricia Yarrington, 5,8 millió dollár (Chevron), 9. Kathleen Quirk, 5,2 millió dollár (Freeport-McMoRan), 10. Robyn Denholm, 5 millió dollár (Juniper Networks).

Forrás: HVG