Ahogy arról a Mérce is beszámolt korábban, az Amazon március második felében napokon keresztül határozottan tagadta azt az évek óta terjedő hírt, hogy alkalmazottai annyira túlhajszoltak, hogy még a wc-re sincs idejük elmenni, így palackokba kényszerülnek pisilni. A Mérce cikke.

Az ügy akkor került ismét reflektorfénybe, amikor az utóbbi hetekben a gigacég háborút kezdett annak érdekében, hogy az Alabama állambeli Bessemerben lévő telephelyen a szerveződő dolgozók ne alakíthassák meg a cég történetének első szakszervezetét. (Az érdekképviseletről március 29-én szavazó mintegy 6000 munkás voksainak összeszámolása több dolog miatt is húzódik, a napokban valószínűleg kiderül majd, hogy lesz-e szakszervezet.)

A több hete tartó szakszervezeti vita idején a cég kommunikációja többször is hangsúlyozta, dolgozóinak biztosítja a 15 dolláros minimál-órabért, ami országosan a baloldal nagy követelése – a cég szerint ez bizonyítja, hogy jó munkakörülményeket biztosít dolgozóinak.

Nemrég az Amazon egyik vezetője, Dave Clark is erről posztolt a Twitteren, amire azonban reagált a Demokrata Párt progresszív szárnyának egyik tagja, Mark Pocan kongresszusi képviselő. Pocan arról írt,

a 15 dolláros órabér nem tesz valakit progresszív munkáltatóvá, ha közben akadályozza a szakszervezet-alapítást, dolgozóit pedig arra kényszeríti, hogy palackba pisiljenek.

Válaszul az Amazon kijelentette, utóbbi nem hamis, ha igaz lenne, akkor ugyanis nem lenne egymillió ember világszerte, aki a cégnek dolgozik.

Miután az alabamai szakszervezetesedés elleni harc és a munkásokkal való embertelen bánásmód miatt hetekig címlapokon volt a cég, és az üggyel kapcsolatban már az Egyesült Államok elnöke is nyilatkozott, végül visszavonulót fújtak: formálisan bocsánatot kértek Mark Pocantól.

Csakhogy a koronavírus-válságból is kiválóan profitáló cég álláspontja tarthatatlanná vált már jóval a most szombati formális bocsánatkérés előtt is, mivel az Intercept amerikai oknyomozó portál március 25-én publikált egy cikket, melyben olyan dokumentumokat közöltek, amik egyértelműen bizonyítják, hogy cégben tudtak ezekről az esetekről.

Az oknyomozó portál több amerikai Amazon-dolgozóval is beszélt, akik maguk is hasonló tapasztalatokról számoltak be, és olyan iratokat is bemutattak, amelyek ezt bizonyítják.

Egy januári bizalmas irat például felsorolja azokat a kihágásokat, amelyeket a dolgozók el szoktak követni, és ebben a listában egyebek mellett a „nyilvános vizelés” és „nyilvános székletürítés” is szerepel.

Ráadásul maga a mostani bocsánatkérés sem ismeri el valójában a cég embertelen munkáltatói gyakorlatait. Az Amazon közleménye ugyanis elkenni látszik a cég felelősségét a munkakörülményekért, ahelyett inkább mindenféle egyéb okokra hivatkozik a közlekedési dugóktól a vidéki utak minőségén át egészen a koronavírus-járványig, ráadásul a fókuszt  teljes szállító ágazatra próbálja terelni magáról:

„Tudjuk, hogy sofőrjeinknek okozhat, és okoz is problémát, hogy mellékhelyiségeket találjanak, a forgalom, vagy néha a vidéki útvonalak miatt, és ez a probléma igencsak előtérbe került a Covid alatt, amikor sok nyilvános mosdót bezártak.”

A közlemény továbbá úgy fogalmaz, hogy ez a probléma amúgy „régi és az egész ágazatot érinti”, de igyekeznek megoldást találni rá.

Mark Pocan, akitől bocsánatot kért a cég, reakciójában rámutatott, hogy itt nem éppen ő az személyesen, akitől bocsánatot kellene kérni, de azért adott néhány tanácsot az Amazonnak, hogy mivel tehetné jóvá a helyzetet:

„Huhh. Ez nem rólam szól, ez a munkásaitokról szól, akikkel nem bántok elegendő tisztelettel és méltósággal. Kezdjétek inkább azzal, hogy beismeritek a nem megfelelő munkakörülmények létezését, amit ti kreáltatok MINDEN dolgozótok számára, aztán javítsátok ki ezeket mindenki számára, és végre engedjétek szakszervezetet alapítani őket anélkül, hogy abba beleavatkoznátok.”

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!