Az oktatás átköltözött az internetre a koronavírus-járvány miatt, de mi van azzal a több százmillió gyerekkel, akik nem tudnak a világhálóra kapcsolódni? A HVG cikke.

24 millió gyerek úgy került ki a közoktatásból, hogy valószínűleg sosem kerül vissza oda - idéz egy globális felmérést a Der Spiegel, mely összeállítást szentel annak, hogy egy egész generáció ihatja meg a levét a lezárásoknak.

Az olyan országokban mint Brazília, India, Kenya vagy Dél-Afrika az internetes oktatás a többség számára illúzió. A fejlettebb országokban csak egy kisebbség küzd azzal, hogy ha van is internetes hozzáférés otthon, de nincsenek megfelelő berendezések annak használatához.

Több mint 180 országban zárták be az iskolákat hosszabb-rövidebb időre a múlt évben, és sok helyen most sem nyitották ki újra. Ez az elmúlt 100 év legnagyobb oktatási válsága - mondják a szakértők.

Az ENSZ vészhelyzetet hirdetett, a Világbank pedig munkacsoportot hozott létre a probléma kezelésére. A vezetője Peru oktatási minisztere. "Kettős történelmi sokkot élünk át: még sohasem szenvedett el a gazdaság ilyen súlyos csapást , és még sohasem voltak ilyen sokáig zárva az iskolák" - nyilatkozta Jaime Saavedra.

Az egyenlőtlenség vírusa

Míg Európában tavaly átlagosan 10 hétig voltak zárva az iskolák, a fejlődő világban 200 napig - állapítja meg az Oxfam. "72 millió iskolás gyerek került a járvány miatt az oktatási szegénységi küszöb alá"- hangsúlyozza Peru oktatási minisztere. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek nem tanulnak meg rendesen írni-olvasni és számolni. Ennek következtében minimális esélyük lesz arra, hogy kitörjenek a szegénységből. A Világbank becslése szerint ezek a gyerekek 10 ezer milliárd dollár jövedelemtől eshetnek el emiatt.

Brazíliában minden 12-ik diák kimaradt az oktatásból. Ez 4 millió diákot jelent. A magániskolákban van oktatás, de az államiakban nincs. Csakhogy a magániskolák pénzbe kerülnek, és sok szülő nem képes fizetni a tandíjat.

Indiában egy másik problémára is felhívják a figyelmet: a válság miatt sok szülő elveszíti az állását, és veszélybe kerül a család megélhetése. Ilyenkor munkára fogják a diák gyereket is. Így járt Indiában a 15 éves Szalman, akit a Der Spiegel tudósítója egy szerelőműhelyben talált, bár az iskolában lenne a helye. 1 euro 70 centet keres naponta. Családfenntartó lett, de nem akar autószerelő lenni.

Forrás: HVG