Megszavazta a városi önkormányzat Seattle-ben, hogy az Uber-sofőröknek is legyen joguk szakszervezetet alakítani, írja a Bloomberg. Ezzel a lépéssel a vállalat tovább távolodik az eredeti koncepciójától, és már kezd egy hagyományos munkáltatóra hasonlítani. 

A most elfogadott új szabály értelmében az Uber sofőrei is élhetnek a kollektív nyomásgyakorlás eszközével, hogy jobb munkakörülményeket vagy fizetést harcoljanak ki maguknak. Az újonnan létrejövő szervezet az App-Based Drivers Association (Applikációalapú Sofőrök Szövetsége) nevet viseli majd, és szószólói szerint hatalmas győzelmet jelent az Uber és a más hasonló cégek, például a Lyft alkalmazottainak.

Az applikációalapú taxiscégek ragaszkodnak hozzá, hogy ők nem igazi munkáltatók, csak olyan autósokkal működnek együtt, akik szeretnének egyéb elfoglaltságaik mellett rugalmas munkával egy kis extra fizetésre szert tenni. Ezzel szemben a valóság egyre inkább az, hogy létrejött egy réteg, aki már főfoglalkozásként űzi az uberzést, viszont a jelenlegi rendszerben ehhez nem társul semmilyen szociális és munkajogi biztonság. A szakszervezet célja, hogy ez megváltozzon. 

„A Lyft sofőrei maguk szabályozhatják hogy hol és mikor dolgoznak, épp ezért ilyen népszerű a munka azok körében, akik plusz pénzt akarnak keresni. Az új szabály veszélyezteti a sofőrök személyes adatait, nagyobb költségeket hárít az utasokra és a szövetségi törvényekkel is ellenkezik", nyilatkozta a Lyft szóvivője. Az Uber egyelőre nem szólalt meg a kérdésben.

Az Uber és sofőrjei közt az utóbbi időben kezd elmérgesedni a viszony az USA-ban: Kaliforniában a sofőrök beperelték a vállalatot, hogy kiharcolják maguknak az alkalmazotti státuszt. Az Uber erre úgy vágott vissza, hogy megpróbált egy olyan szerződést ráerőltetni a sofőrökre, amellyel korlátozzák a perelési jogosultságukat. Ha a Seattle-ben most megszavazott szabály továbbterjed, az rövid időn belül teljesen megváltoztathatja a vállalatot, amelynek így már nem csak az adóhatóságokkal, de a munkavállalókkal is ki kell majd egyeznie. Az új szakszervezet legkorábban jövő év végén indulhat. 

Forrás: Index