A jelenleginél csak jobb lehet - gondolják erre sokan, de valóban átveszi az irányítást a mesterséges intelligencia? Mi lesz ennek a gyakorlati és etikai következménye? Erről kérdezett szakértőket a BBC.

Számomra rendkívül aggasztó az a perspektíva, hogy egy szoftver veszi át az irányítást. Az ugyanis nem képes erkölcsi szempontból áttekinteni az egész folyamatot. Ennek romboló hatása lehet, sőt igazi fenyegetést jelenthet!

– mondja a BBC-nek Shivvy Jervis, a FutureScape 248 jövőkutató cég vezetője.

Minden a teljesítményről szól. Ha a mesterséges intelligencia sokkal jobban értékeli a munkatársakat, mint egy főnök, mert a tartalomra figyel és nem a stílusra, akkor olyan munkahely jön létre, amely felülmúlja a vetélytársait a piacon, és ahol jobb dolgozni

- kontrázott rá a University College London üzleti pszichológiával foglalkozó professzora, Tomas Chamorro-Premuzic.

Túl sokat követel a mesterséges intelligencia?

Az Amazon raktáraiban már a mesterséges intelligencia irányítja a dolgozókat. A gyakori sztrájkok ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a dolgozók nem épp elégedettek. Ez persze nem mindig a mesterséges intelligencia hibája, hiszen nem ő dönt a bérekről, melyek alig haladják meg a minimálbért.

Jeff Bezos cégének szoftverei azonban igen sokat követelnek a dolgozóktól. Az Amazon forgalma rendkívüli mértékben megugrott a vírusválság idején, ezért a a szakszervezetek vádjai szerint a mesterséges intelligencia túlhajszolta a raktárak dolgozóit. Az Amazon főnöksége ezt persze cáfolja, mondván: ha észreveszik, hogy egy raktári dolgozó nem tud megbirkózni a rá váró feladattal, akkor a szoftver gondoskodik arról, hogy segítséget kapjon.

A Nagy Testvér figyel

Egyre több munkahelyen figyelik kamerák a dolgozókat, akik jellemzően nemigen örülnek ennek. Ha ugyanis elbocsátásra kerül sor, akkor a szoftver mechanikusan értékel, nem figyel az emberi problémákra.

A mesterséges intelligencia nem veszi figyelembe azt, hogy az egyik munkavállaló egy két gyermekét egyedül nevelő anya, akinek az egzisztenciája az állásától függ. Míg a másik esetleg jó kapcsolatokkal rendelkezik, és számára nem okoz gondot, hogy új munkahelyet találjon

- hangsúlyozta Shivvy Jervis.

"Nem a robot lesz a főnök, hanem a döntéshozók munkáját könnyíti meg sok szoftver, amely figyeli a munkavállalókat" - állítja ugyanakkor az Oxfordi egyetem professzora. Sandra Wachter szerint ezzel nincs is semmiféle probléma. Ami viszont gondot jelenthet: "Ha arra használják az algoritmusokat, amikre nem alkalmasak. Például nem tudják eldönteni, hogy melyik alkalmazott a jó munkaerő és melyik érdemel előléptetést. Ez ugyanis végtelenül szubjektív."

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!