Az állam 2000-ben több munkakörrel együtt ettől is eltiltotta őket az egészségük védelmére hivatkozva – írja a HVG.

Nőket is felvehet metróvezetőnek mostantól a moszkvai közlekedési vállalat, miután módosult az állásra vonatkozó törvény: a jogszabály szerint Oroszországban két évtizeden át ez a munkakör csak a férfiak számára volt nyitott, mivel az indoklás szerint veszélyes a nők egészségére.

Januárig összesen 456 olyan munkakör volt Oroszországban, amit csak férfiak tölthettek be, a számuk a törvénymódosítással nagyjából százra csökkent.

The Guardian cikke szerint eddig azzal indokolták a nőkre vonatkozó tiltást, hogy túl sok időt kellene munkavégzés közben a föld alatt tölteniük. Ez azért érdekes, mert takarítónak vagy pénztárosnak eddig is bátran alkalmazták őket a metróban.

A moszkvai önkormányzat közlekedési osztálya szerint a nők azért lehetnek újra metróvezetők, mert a szerelvények irányítása egyre automatizáltabb, így már nem igényel akkora fizikai megterhelést.

Ha valaki azt gondolná, hogy ez valami régi gondolat, téved: a tiltásokat csak 2000-ben vezették be a bányászattól, a buszvezetéstől, a hivatásos ejtőernyőzéstől és a fúvóshangszerek készítésétől való tiltással együtt.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!