A Hogan Assessments európai felmérésében több mint 700 munkavállaló nyilatkozott arról, hogy 2020 hogyan változtatta meg a munkához való hozzáállásukat. A felmérés kiindulópontja az volt, hogy több vállalatvezetővel készített korábbi felmérés azt az eredményt hozta, hogy a munkatársi elköteleződés a megkérdezettek több mint 40%-ánál kiemelt problémát jelent a pandémiás időszakban – írja a Profitline.

 A 2020 novemberében Olaszország, Németország, Franciaország, Svédország, Egyesült Királyság és többek között Magyarország részvételével készült felmérésben a válaszadók 87 %-a mondta azt, hogy a jövőben is valamilyen módon home office munkakörnyezetben szeretne dolgozni, többségük átlag heti 2-3 napot. 44 %-uk úgy gondolja, hogy hatékonyabb, 42 %-uk szerint pedig legalább ugyanolyan hatékony volt munkavégzése, mint irodai munkakörnyezetben. A csapatukat még eredményesebbek értékelték, 67 %-uk úgy véli, munkavégzésük hatékonyabb volt az online környezetben. A válaszadók abban a kérdésben már megosztottak voltak, hogy szervezeteiktől változást várnak-e az eredményközpontúbb termelékenység tekintetében, itt egyenlő arányban értettek, illetve nem értettek egyet a felvetéssel.

Ugyan 60 %-uknak lelki kihívást jelentett az otthoni munkavégzés, de ez mégsem befolyásolta az elkötelezettségüket.

Európában az emberek 86 %-a úgy gondolja, hogy elkötelezett, (42 %-uk nagyon elkötelezett) a szervezete mellett, miközben az Egyesült Királyságban ez a pozitivitás kicsit alacsonyabb, de még mindig túlnyomó többségű. Az emberek több mint 60 %-a úgy találta, hogy elegendő támogatást kap vezetőjétől, több mint 80 %-uk pedig úgy látta, hogy cége gyorsan járt el, és támogatta őket abban, hogy alkalmazkodjanak az otthoni munkavégzés kihívásaihoz.

Érdekes paradoxon, hogy 36% úgy véli, távmunkával nehezebb fenntartani a szakmai kapcsolatot, és 35% egyetért abban, hogy nehezebb kitűnni vagy nehezebb elismerést esetleg promóciót kivívni, miközben a válaszadók 45 %-a nem ért egyet ezzel. Az eltérő vélemények azt mutatják, hogy vannak olyan csoportok, akik másképp reagálnak a járvánnyal kialakult helyzetre, ez viszont eltérő személyiségükkel és megküzdési módjaikkal függ össze. Az viszont összességében elmondható, hogy a pandémia által teremtett első számú kihívás a kommunikáció és az együttműködés.

 

 

Fehér Zsolt, nemzetközi HR szakértő, a Hogan Assessment Európai igazgatója szerint a felmérés első számú tanulsága az a következtetés, hogy jelentős változás ment végbe a hibrid munkavégzés (irodai és otthoni vegyes munka) megítélésének tekintetében. A munkavállalók mostantól elvárják, hogy az otthoni munkavégzés lehetősége alapszinten rendelkezésre álljon, a vezetők első számú kihívása pedig továbbra is az, hogy az elvégzett munkavégzés mérhető legyen, bárhonnan is végzik munkájukat.  Az irodai helyek további csökkentése, az IT-fejlesztések továbbvitele így minden vállalkozás számára logikus lépés. “Az elkötelezettség kiemelkedő aránya, főleg az felmérés anonimitása miatt váratlan eredmény. Minden egyéb felméréssel és vezetői vélekedéssel ellentétben a munkavállalók ragaszkodnak munkáltatójukhoz, törés abszolút nem tapasztalható” – vélekedik Fehér Zsolt.   Mindenképpen érdemes kiemelkedő figyelmet érdemes fordítani a munkavállók mentális egészségére, ezekre talán az úgynevezett employee assistant programok (pszichológiai és egyéb online-telefonos segítségnyújtási szolgáltatások) alkalmazása, illetve a személyes figyelem és az eltérő személyiségekhez igazodó releváns figyelem lehet a legfontosabb.

Forrás: Profitline

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!