A koronavírus-járvány huszonöt évnyi fejlődést tehet tönkre a nők jogai terén – figyelmeztet az ENSZ kutatások alapján, amelyeket a BBC ismertet.

A veszélyek között felsorolják a nők állásának és oktatási lehetőségeinek elvesztését, valamint a fizikai és mentális egészségromlást.

A legfontosabb fejlemény azonban az, hogy a lezárások miatt jelentősen megemelkedett a fizetetlen munka aránya – ami a házimunkát jelenti. A jelentésben felmérték, hogy az egyes országokban mennyivel többet dolgoznak a nők a háztartásban, mint a férfiak, és hogy ez miképpen változott a Covid-járvány idején. A szorzó mindenhol nőtt:

Franciaországban például 1,7-szer több házimunkát végeznek a nők, Olaszországban 2,4-szer, de Japánban csaknem ötszörös a változás.

Ennél is veszélyesebb, hogy sok nő nem is tud újra elhelyezkedni, miután megszűnt a munkája. Csak az Egyesült Államokban 865 ezer nő veszítette el állását, míg a férfiak közül csak 200 ezer. Ebben szerepet játszik, hogy például el kell látni a gyerekeket, ahol nincs tanítás, vagy éppen beteg hozzátartozót kell ápolniuk.

Az ENSZ kutatása szerint a járvány rávilágít, hogy a nők fizetetlen munkája valójában a szociális háló szövetéhez tartozik, viszont erősen leszűkíti az ő lehetőségüket az önálló megélhetésre és tanulásra.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!