A Renault és a gyártó szakszervezetei a dolgozók képzéséről írtak alá megállapodást. Ez a megállapodás a tavaly október óta tartó tárgyalások lezárását jelenti, és a Renault közleménye szerint lehetőséget biztosít az OEM számára a dolgozók átképzésére, felkészítésére – írja az autopro.hu.

A megállapodás három fontos kérdést rendez a szakszervezetek és a Renault között. Ezek közül az első a munkavállalók felkészítése az autóipari változásokra. Ennek részeként a Renault a korábbinál egyszerűbbé teszi a dolgozók vándorlását a belső telephelyek között, részben azért, hogy így a munkavállalóik különböző kihívásokkal szembesülhessenek házon belül.

Szintén e ponthoz tartozik annak rögzítése is, hogy a Renault a jövőben képzéseket biztosít alkalmazottjai számára, valamint fenntartja az öt százalékos gyakornoki szintet és egyben új embereket is felvesz stratégiailag kiemelt pozíciókba.

Önkéntes alapon csökkentik a munkaerőt

A megállapodás az átképzések és továbbképzések mellett a Renault költségcsökkentésére is kitérnek. A szakszervezeteknek sikerült elérniük, hogy 2021 végéig nem küldenek el egy szakszervezeti tagot sem a cégtől, valamint önkéntes alapon csökkentik a dolgozók létszámát.

A tervek szerint legfeljebb 1900 munkavállaló távozhat a vállalattól 2021 szeptemberéig, és ezek a dolgozók is önkéntesen dönthetnek úgy, hogy megszüntetik a jogviszonyukat a Renault-nál.

A harmadik pont arról szól, hogy a Renault dolgozói körében népszerűsítik a megállapodást, valamint folyamatosan ellenőrzik, hogy a cselekvési tervet végrehajtják-e.

Forrás: Autopro

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!