A japán kormány évek óta próbálta elérni a korábban kitűzött célját, hogy a szenior munkakörökben dolgozó nők arányát növelje. 2003-ban az akkori miniszterelnök, Junichiro Koizumi 30 százalékos kvótát fogalmazott meg 2020-ra, a mostani miniszterelnök, Shinzo Abe viszont csökkentette a kitűzött célt, 7 százalékot szeretnének elérni 2021-re. Jelenleg ez az arány 3,1 százalék a 30 legnagyobb japán vállalatnál – írja a Portfolio.



   Korábban is voltak már jelei, hogy az erősen szexista japán társadalomban túlzó lehet a célkitűzés. 2014 áprilisában a munkaügyi minisztérium támogatással próbálta ösztönözni a vállalatokat, hogy több vezető beosztású nőt alkalmazzanak, idén szeptemberig egyetlen cég sem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

   A probléma megoldását nehezíti, hogy a japán munkaképes korú lakosság évente 1 százalékkal csökken, illetve a születések száma rekord alacsony szintre esett tavaly, ezért erős a nyomás abba az irányba, hogy a nők a család és a karrier között válasszanak. Ezt erősíti, hogy a japán társadalom és vállalati kultúra is ezt a választást kényszeríti rá a nőkre.

Forrás: Portfolio