Svájc úgynevezett védzáradékkal kívánja korlátozni 2017-től az európai uniós polgárok eddig akadálytalan bevándorlását - közölte pénteken Simonetta Sommaruga svájci szövetségi elnök.

Az unió és Svájc között jelenleg érvényben levő szerződés értelmében az EU-országok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban. A mostani bejelentés értelmében azonban ezen változtatni kívánnak.

A tervezett korlátozások részleteit jövő márciusban teszik közzé. Svájc ezután tárgyalásokat akar kezdeni az EU-val, és arra fog törekedni, hogy közös megállapodásra jussanak az új szabályozásról. Ha azonban e tárgyalások a jövő év folyamán nem vezetnek eredményre, akkor a svájci kantonok felhatalmazást kapnak arra, hogy Brüsszel egyetértésének a hiányában is saját bevándorlási szabályokat léptessenek életbe.

Az uniós polgárok növekvő bevándorlása ellen a nemzeti konzervatív Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezett népszavazást tavaly februárban. A referendumon a "tömeges bevándorlás" korlátozásának a hívei nagyon szoros versenyben 50,3 százalékos többséget értek el. A kormány, a legtöbb párt, a parlament többsége, valamint a vállalkozói szervezetek képviselete ellenezte ugyan az SVP kezdeményezését, ám a népszavazás kimenetele miatt 2017-ig életbe kell léptetni a kezdeményezés konkrét megvalósítását célzó előírásokat.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint valószínűleg bevándorlási kvótákat fognak megállapítani minden egyes svájci kanton esetében. A népszavazási döntés nem rögzít számokat, és az SVP-nek sincs erre nézve hivatalosan hangoztatott álláspontja.

A statisztikai adatok szerint 2014-ben a 8,25 millió lakosú ország népessége mintegy 60 ezerrel növekedett valamilyen EU-tagországbeli, továbbá izlandi, liechtensteini, illetve norvég állampolgárok bevándorlása következtében (az ilyen állampolgárságú távozottak levonása után).