A választók elutasították a javaslatot, hogy korlátozzák az uniós állampolgárok szabad munkavállalását az országukban. Svájc ugyan nem tagja az EU-nak, de jelenleg elfogadja a szabad munkaerő áramlást és együttműködik Brüsszellel olyan területeken is, mint a közlekedés és az oktatás – olvasható a HVG-ben.

A nacionalista-populista Svájci Néppárt által napirendre tűzött kérdés lényege az volt, hogy meghatározzák a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok maximális létszámát. A választók 63 százaléka elutasította a javaslatot, míg 37 százalék támogatta a tervezetet - írja a BBC News.

Jelenleg nagyjából 1,4 millió uniós állampolgár él a 8,6 millió lakosú Svájcban. A populisták javaslata szerint a munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésekor a betelepülőkkel szemben előnyben kellene részesíteni azokat, akik Svájcban születtek.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy ha a tervezetet megszavazzák, az gazdasági recesszióval fenyegeti az országot és több százezer svájci állampolgárt fosztana meg Európában a munka és a szabad élet lehetőségétől.
2014-ben egyszer már sikerült napirendre tűzni egy hasonló kérdést. Az akkori népszavazáson a szűk többség támogatta, hogy korlátozzák a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát és jogait, de a parlament a gazdasági és társadalmi következményektől tartva végül nem emelte teljes egészében törvényerőre a döntést. 

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!