Szeptember 24-én, azaz csütörtök reggel az MAN nürnbergi üzemének dolgozói nem vették fel a munkát, sztrájkolni és tüntetni kezdtek a cég leépítési tervei ellen. A szakszervezetek szerint kétezer dolgozó függesztette fel munkáját másfél órára, míg a városban a rendőrség szerint 1500 ember tiltakozott, jelentős torlódásokat okozva ezzel – írja az autopro.hu.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó haszongépjárműgyártó komoly leépítéseket tervez, összesen 9500 munkahelyet szüntetnének meg a 36 ezerből, míg Nürnbergben minden harmadik ember állása veszélyben lehet, ugyanis közel 1300 embert küldenének el a 3800-ból. A nürnbergi egységben egyébként csak dízelmotorokat gyártanak.

A bajor gazdasági miniszter, Hubert Aiwanger úgy nyilatkozott, hogy meg fogja akadályozni, hogy az MAN négyezer embert elküldjön a bajor gyáraiból, Nürnbergből és Münchenből. Mint fogalmazott, elfogadhatatlanok a cég leépítési tervei.

Bajban a német munkahelyek

Az MAN tervei szerint Lengyelországba és Törökországba helyezné át a gyártást, ez a folyamat már korábban is megkezdődött, hiszen mindkét országban komoly üzemekkel rendelkezik a vállalat. Ez azt mutatja, hogy a német kormány kénytelen lesz változtatni az adópolitikáján, ha meg akarja tartani a német munkahelyeket.

Németország a támogatásokat elsősorban az alternatív hajtások kidolgozására nyújtja, Bajoroszág pedig élen jár a hidrogénalapú technológiák támogatásában. Ezek a programok is munkahelyeket teremtenek, ám a nürnbergi üzem dolgozóin nem segítenek.

Az Automobilwoche cikke szerint az MAN egyes problémái – például a csökkenő megrendelésszám – már régóta ismertek voltak. Ehhez jön még a klímavédelmi intézkedések miatt történő átcsoportosítás problémája: a VW vezető szerepet szán az MAN-nek a hidrogéncellás hajtás fejlesztésében, az erre való átállás viszont több ezer munkahely megszűnésével járhat.

Forrás: autopro.hu