Már a héten elkezdik tesztelni az alapjövedelem gazdasági és társadalmi következményeit Németországban is – írja a Business Insider. A kísérletet kis mintán végzik, mindössze 120 ember kap havi 1200 eurót három éven keresztül, majd az ő viselkedésüket hasonlítják azokéhoz, akik nem részesülnek ilyen juttatásban.

Összesen 1500 embert választottak ki Németországban a nagy alapjövedelem-kísérlethez. Közülük 120-an kapnak majd havi 1200 eurót három éven keresztül, majd az ő fogyasztásukat és viselkedésüket hasonlítják össze azzal az 1380 emberrel, akik nem részesülnek ilyen jövedelemben.

A kísérletet nem a német állam finanszírozza, mintegy 140 ezer ember felajánlásából fedezik a költségeket. Az 1200 eurós összeg épp a német szegénységi küszöb felett van, vagyis a kérdés az lesz, hogyan változtatja meg az emberek viselkedését, ha épp csak a megélhetéshez szükséges forrást alanyi jogon megkapják minden hónapban.

Az alapjövedelem támogatói szerint ennek bevezetése hozzájárulna világszerte a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkenéséhez, illetve javítaná a szegények jólétét, míg az ellenzők szerint drága lenne és a munka elutasítására ösztönözne.

A kísérletben részt vevő németeknek rendszeresen kérdőívet kell majd kitölteniük az életükről, a munkájukról és az érzelmi állapotukról, így az alapjövedelem sok aspektusát tudják majd vizsgálni.

Az alapjövedelemmel kapcsolatos eddigi legnagyobb hasonló vizsgálat 2017-ben Finnországban zajlott, de más országok is mérlegelik ennek bevezetését a nemzetközi tapasztalatok fényében.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!