A koronavírus helyzet miatt munkanélkülivé vált fiatalok egy életen át hordozhatják ezt a traumát, ha csak nem kapnak azonnali támogatást a kormányoktól -az ENSZ munkaügyi szervezete (ILO) megállapítása szerint.

Az ILO 112 országban végzett kutatást mintegy 12 000 fiatal megkérdezésével, amiből többek között kiderült, hogy májusban minden hat, 24 év alatti fiatalból egynek abba kellett hagynia a munkáját. Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint a diákok 70 százaléka élte meg, hogy bezárják az iskoláját, az egyetemét, vagy az oktatási központot, ahol tanult. 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felszólította a kormányokat, hogy segítsék a munkanélküli fiatalok munkaerõ-piaci bekapcsolódását, vagy biztosítsanak oktatási képzést és munkanélkülieknek járó juttatásokat.

„A COVID-19 világjárvány mély és aránytalan hatással van a fiatalokra” - mondta Sangheon Lee, az ILO foglalkoztatáspolitikai osztályának igazgatója. A korábbi válságokból azt látták, hogy azok a fiatalok, akik nem kaptak munkalehetőséget, amikor beléptek a munkaerőpiacra, az ezzel járó sérelmeket egész életükön keresztül hordozták. 

Forrás: portfolio.hu