Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet. Egy tanulmány kimutatta: a helyzet a mesterséges intelligencia elterjesztésével javulhat lényegesen. Az azenpenzem.hu írása.

Az Európai Bizottság július 1-jén bemutatott Európai készségfejlesztési programja szerint napjainkban a munkahelyek legalább 85 százalékához szükséges digitális tudás. 2005. és 2016. között az új munkahelyek 40 százaléka a digitálisan intenzív ágazatokban jött létre, azonban 2019-ben a felnőttek csupán 56 százaléka rendelkezett az alapvető készségekkel.

A várható átrendeződés fokozottan érinti az egészségügyet. Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanis az emberek élettartamának növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió  új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet. Addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából.

A klinika döntéshozatalban is jön a mesterséges intelligencia

A körülbelül 150 tagot számláló, EIT Health nevű, cégeket, egyetemeket, kutató, illetve fejlesztő központokat, valamint kórházakat és intézeteket magában foglaló európai hálózat és a McKinsey&Company menedzsment tanácsadó cég közös tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást is. Segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el. Emellett többek között a biogyógyászat, a data science, az adatelemzés és a genomika is jelentős szerepet kap majd, ha a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás áttörést ér el az egészségügyben.

Az EIT Health Magyarországon is számos induló start-upot támogatott, amelyek úttörő mesterséges intelligencia-alapú megoldásokat fejlesztettek ki.

Jelenleg a mesterséges intelligenciát leginkább a diagnosztikában alkalmazzák. Az EIT Health és a McKinsey&Company felmérése alapján – amelyben 175 egészségügyi dolgozót és 62 döntéshozót kérdeztek meg – a szakemberek arra számítanak, hogy a következő 5-10 évben a klinikai döntéshozatalban is kiemelkedő szerepe lesz.

A tanulmány szerzői kiemelik: amellett, hogy a jövőben több egészségügyi szakemberre lesz szükség, az is létfontosságú, hogy idejüket arra fordítsák, ami a legértékesebb: a betegek gondozására. A mesterséges intelligencia széles körű elfogadása és alkalmazása segítheti enyhíteni a -kapacitások hiányából adódó problémákat, és forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást az automatizálás folyamatos fejlesztéséve.

Forrás: azenpenzem.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!