A BNP Paribas 12 hetes fizetett szülői szabadságot ad dolgozóinak az USA-ban, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs pedig 16 hetes szabadságot ajánl fel. Mostani bejelentésével azonban a Credit Suisse mindenkit lekörözött: a svájci bank ugyanis mindenkire rálicitálva 20 hét fizetett szabadságot ad dolgozóinak - írja a Financial Times.


   Tegnap jelentette be a svájci bank, hogy amerikai dolgozóinak az eddigieken felül további 8 hetes fizetett szülői szabadságot ad. A döntés 8500 dolgozót érint, az órabéres és nem órabérben dolgozókat is beleértve, amennyiben legalább heti 20 órát dolgoznak. A felajánlás bármelyik szülőre vonatkozik, aki a gyermek elsődleges gondozójaként van megjelölve, a szabadságot a gyermek születésétől számított 12 hónapon belül bármikor kivehetik.

   A bank közlése szerint a lépésre azért volt szükség, hogy a dolgozók kényelmének kiszolgálása mellett sokkal versenyképesebbek legyenek és meg tudják tartani a jó és tehetséges munkaerőt. A 20 hetes szabadság mellett a Credit Suisse még azt is felajánlja, hogy az üzleti útra a gyermekeikkel utazó dolgozóknak fizeti a felfogadott dajka utazási és megélhetési költségeit.

   A nagybankokhoz hasonlóan a nagyobb tartalomszolgáltató és közösségi médiában működő cégek is kedvezményes szabadságot biztosítanak. A Facebook - ahol Mark Zuckerberg éppen most tölti szülői szabadságát - négy hónapos, a Netflix online műsorszolgáltató pedig korlátozás nélküli szabadságot kínál munkavállalóinak a gyermek születésének vagy örökbe fogadásának első évében.

Forrás: Portfolio