Júniusban 7,8% volt az eurózóna munkanélküliségi rátája, ami mindössze 1%-ponttal haladja meg a májusi szintet. A koronavírus-válságban azonban a munkanélküliségi mutatót érdemes fenntartásokkal vizsgálni.

Kis mértékben nőtt a munkanélküliség az eurózónában júniusban - derül ki az Eurostat friss adataiból. Az előző hónapban 7,8% volt a ráta a májusban 7,7% után. Az elemzők nem vártak érdemi emelkedést, 7,7%-os munkanélküliségi rátára számítottak.

A válság kirobbanása után, márciusban 7,1% volt a mutató, áprilisban ez 7,3%-ra kúszott. A 7,8%-os munkanélküliségi ráta nagyjából fél százalékponttal haladja meg a válság előtti hónapok szintjét.  Ennek két oka is van: egyrészt a gyors felfutású válságban inkább az inaktívak, mint az álláskeresők száma nőtt első körben, így a valós helyzetet csak késéssel követi le az álláskeresők arányát mutató ráta. Másrészt fontos tudni, hogy Európában több millióan dolgoznak a rövidített munkaerő támogatás keretein belül, azaz az állam mesterségesen tartja fent a foglalkoztatottságot. Ennek hiányában alighanem bőven két számjegyű lenne a valutaövezet munkanélküliségi rátája.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!