Olyan döntésre szánta el magát a Google, amelyre eddig egyik amerikai nagyvállalat sem: kitolta a home office időtartamát 2021 júliusáig. A lépés közel 200 ezer dolgozót érint, a cég vezére szerint a családos munkavállalók helyzete indokolta a döntést, hiszen jelentős bizonytalanság övezi a következő iskolaéveket – írja a Portfolio.

A Google dolgozói 2021 júliusáig otthonról fognak dolgozni, közölték az ügyhöz közel álló források a Wall Street Journal értesülései szerint. A lépéssel a Google az első nagy amerikai cég, amely ilyen hosszú időtartamú home officet vezet be. A lépés szinte mind a 200 ezer dolgozót érinti és bizonyára nyomást gyakorol a többi technológiai óriáscégre is, amelyek januárra visszarendelték a munkavállalókat.

Az ügyhez közel álló források szerint Sundar Pichai a Google anyacégének számító Alphabet vezérigazgatója hozta meg a döntést múlt héten a társaság igazgatóival folyatott ülésen. A döntésről cég dolgozóinak egy kis csoportját informálták a hét későbbi részében a források szerint.  A WSJ úgy tudja, hogy Pichai a döntést a családos dolgozókra való tekintettel hozta meg, hiszen bizonytalan, hogy hogyan alakulnak a következő iskolaévek, és geográfiai elhelyezkedéstől függetlenül elképzelhető, hogy a szülőknek otthon kell tanítaniuk majd a gyermekeiket.

A lépéssel a Google az óvatosabb cégek táborába került, hiszen a munkáltatók nehéz helyzetbe kerültek azzal kapcsolatban, hogy megtalálják az egyensúlyt a munkavállalók biztonsága és a gazdaság újranyitása között. Néhány multinacionális cég a Google-lel ellentétben a dolgozók munkahelyre való visszatérését és a normalitásra való visszaállást preferálja.

A Google cégen belül várhatóan hétfőn jelentheti be a döntést, amely a cég legtöbb nagyobb irodájában dolgozókat érinti. Egészen mostanáig egyébként az volt a vállalat álláspontja, júniustól újranyitja az irodákat, viszont valószínűleg a legtöbb dolgozó még januárig otthonról végezné a munkáját.

A szilícium völgyi tech cégek egyébként márciusban már korán hazaküldték a dolgozókat, majd folyamatosan kitolták a home office időtartamát, a Google lépése azonban minden eddigi cégek felülmúl.

  • A Microsoft például azt mondta a dolgozóinak, hogy az olyan városokban, mint New York, már ősszel visszatérhetnek az irodába.
  • A Salesforce.com év végig rendelt el home office.
  • Az Apple egy időre kinyitotta, majd később újra bezárta néhány kiskereskedelmi üzletét.
MARK ZUCKERBERG, A FACEBOOK ALAPÍTÓJA KORÁBBAN EGYÉBKÉNT ARRÓL BESZÉLT, HOGY VÁRAKOZÁSAI SZERINT A CÉG DOLGOZÓINAK FELE OTTHONRÓL FOG DOLGOZNI A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN.

A Google egyébként részlegesen újranyitott irodákat olyan országokban, amelyek relatív kevésbé érintettek a vírustól, mint Ausztrália, Görögország, és Tájföld.

Az Alphabet árfolyama 1,2 százalékkal került ma feljebb, míg idén 14,5 százalékos pluszban van.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!