Évi 130 és 850 milliárd dollár közötti kárt okoz a fejlődő országokban működő vállalatoknak, hogy a dolgozóik a megfelelő élelmezés hiányában nem tudnak elég jól teljesíteni munkájuk során. Az alultápláltság és az elhízás egyaránt rossz hatással vannak a munkavállalók termelékenységére, akadályozva őket a koncentrált munkavégzésben, ráadásul az érintett dolgozók jellemzően több időt töltenek betegszabadságon – olvasható a h7.hu-n.

A Chatham House és a Vivid Economics friss elemzését a Bloomberg ismertette röviden, aminek egyik legfontosabb következtetése, hogy

a multinacionális cégeknek is tenniük kell az egészségesebb táplálkozásért ezekben a térségekben.

Ezek a nagyvállalatok ugyanis nem csak az elméletileg lehetségestől elmaradó munkatermelékenység miatt szenvednek veszteségeket, hanem a hírnevükön is jókora csorba eshet, ha nagyobb figyelem irányul a náluk dolgozó éhező vagy túlsúlyos emberek problémáira. Márpedig erre egyre nagyobb esély van, a koronavírus ugyanis különösen nagy veszélyt jelent az egészségtelenül táplálkozó társadalmi csoportokra, miközben a gazdasági válság tovább rontja az élelmezési lehetőségeiket.

Egy rosszul táplált munkaközösségben kialakuló járványgóc meglehetősen rossz fényt vethet bármelyik nagyvállalat üzletére.

A jelenlegi gazdasági károk és fenyegetések mellett hosszú távon is gondot fog okozni, ha nem javul az élelmiszer-ellátás alacsony és a közepes jövedelmű országokban: a rosszul táplált gyerekek testi és szellemi fejlődése elmarad az egészségesen étkező társaikétól, így ők a későbbiekben a munkaerőpiacon is sikertelenebbek lesznek

A kutatók szerint a szoptató anyák támogatásától kezdve a szűrővizsgálatokon keresztül az egészséges munkahelyi étkezés biztosításáig számos módja van annak, hogy a vállalatok kivegyék a részüket a probléma visszaszorításában. A leginkább érintett ágazatok között a bányászat, az építőipar, a mezőgazdaság, illetve az egészségügy és az oktatás is megtalálható, várhatóan ezekben a szektorokban lesznek a leginkább érdekeltek a cégek abban, hogy a közeljövőben kivegyék a részüket az élelmezés javításából.

Forrás: g7.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!