A nők aránytalanul rossz helyzetben vannak most a világ munkaerőpiacán – olvasható a HVG cikkében.

Sokkal erősebb negatív hatása volt a globális munkaerőpiacra a koronavírus-járványnak, mint ahogy azt korábban gondolták. Az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) friss tanulmányában megállapítja: eddig 400 millió teljes munkaidejű állás szűnt meg a járvány miatt. Különösen az amerikai földrészen nagy a veszteség, de Európa és Ázsia sem áll sokkal jobban.

Egyre rosszabb a helyzet, a munkaerőpiaci válság egyre inkább mélyül

– nyilatkozta az ILO főnöke az AFP hírügynökségnek. "Egyáltalán nincs vége a válságnak" – figyelmeztet Guy Ryder. A világ munkavállalóinak 93%-a olyan országban él, ahol ma is szűnnek meg állások.

A válság nagyon erősen sújtja az amerikai földrészt, az egész világon itt szűnt meg a legtöbb munkahely.

A kontinensen elveszett a munkaórák 18%-a. Ez 70 millió munkahelyet jelent.

A legrosszabb helyzet Dél-Amerikában van, ahol az elveszett munkaórák száma meghaladta a 20%-ot, Észak Amerikában ez az arány 15,3%. Európában, az ázsiai államok többségében és az arab országokban pedig 13%. A legenyhébbnek eddig Afrikában bizonyult a válság: 12% a munkaórák vesztesége.

Minden arra mutat, hogy ez a válság jobban sújtja a nőket, mint a férfiakat

– mondja Ryder. Az iskolák bezárása eleve hátrányos helyzetbe hozta őket. Sok országban az egyenjogúsági tendenciák is visszafordultak: 10-20 éves visszaesés tapasztalható ezen a téren. A megmaradt munkahelyeken pedig a különbségek növekedése tapasztalható az eddigi csökkenéssel szemben.

A kiskereskedelem és a gyáripar a két legproblematikusabb szektor. Itt voltak a legnagyobb veszteségek a munkaerőpiacon. A mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy a legkevésbé érintett.

Mi várható?

"Három forgatókönyvünk van, de egyik sem mutatja, hogy vissza lehetne állítani a kiinduló helyzetet" – hangsúlyozza az ILO főnöke. A legrosszabb forgatókönyv az, ha jön a Covid-19-járvány második hulláma a második félévben. Ebben az esetben az év végén 11,9%-os veszteség lesz a munkaerőpiacon. Ez 390 millió munkahelynek felel meg.

Ha lesz gyors felépülés a válságból, akkor is mínuszban lesz a világ munkaerőpiaca, de akkor csak 1,2%-kal lesz kevesebb a ledolgozott munkaórák száma. Ez 34 millió munkahelyet jelent.

A válság leküzdésére nemzetközi együttműködést sürgetett az ILO főnöke, aki elmondta: a most meghozott döntések befolyásolhatják az egész globális gazdaságot 2030-ig, sőt még azon túl is.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!