A koronavírus-járvány elleni intézkedések, illetve a járvány okozta válság következtében sokan vesztették el a munkájukat, sok autógyártó kényszerült elbocsájtásokra, megszorításokra. Közben viszont a szakszervezetekkel is tárgyalni kell a vezetőknek, ugyanis ha túl sok dolgozót veszít az autóipar, akkor nehezen, vagy sehogy nem fog megfelelni az olyan új kihívásoknak, mint például az elektromos járművek gyártására való átállás – írja az autopro.hu.

 Egyes előrejelzések szerint 2022-re 36 millióval eshet vissza a legyártott személyautók száma az eredeti tervekhez képest. Csak idén akkora a csökkenés, mintha egész Európa eltűnt volna a piacról, a járműipart tehát hatalmas mértékben érinti a koronavírus-járvány okozta válság. Az egyik kiút az elektromobilitásban és az egyéb alternatív hajtásokban rejlik, ám ehhez elengedhetetlen a szakszervezetekkel való tárgyalás, és a munkahelyek valamint a bérek megtartása.

Stefan Bratzel, a CAM (Centre of Automotive Management) kutatóintézet professzora szerint ha elmérgesedik az autógyártók vezetői és a szakszervezetek közötti viszony, akkor rendkívül nehéz lesz Európában beindítani az elektromos autók gyártását, és egyáltalán az autóipar helyreállása is kérdésessé válhat.

Nyugat-Európában nagyon erősek a szakszervezetek

Bratzel példaként hozta fel az Opel bochumi gyárának helyzetét, amit 2013 óta nem tudnak bezárni a szakszervezetek ellenállása miatt. A tervek szerint az üzem 2023-ban áll le úgy, hogy 2013-ban jelentették be a bezárását.

Szintén érdemes figyelni a Volkswagenre, ahol a vállalat vezetőségének fele szakszervezeti tag, ezért őket szinte nem is lehet megkerülni a fontos döntések meghozatalakor.

Beszédes a spanyol külügyminiszter kijelentése is, aki szerint Spanyolország „mindent megtesz azért, hogy a Nissan megváltoztassa a döntését”. Ez természetesen a barcelonai gyár bezárásának meggondolását jelenti, hiszen így spanyol munkások százai veszthetik el az állásukat.
Szintén érdekes példa a PSA esete, ahol szakszervezeti nyomásra ötszáz helyett csak 124 lengyel munkást irányított át a vállalat Gliwicéből a francia Hordain városában található üzembe, hogy segítség az újraindulást.

Mindenki hibázott

Jean-Dominique Senard, a Renault elnöke szerint mindenki hibázott abban, hogy nem készítették fel a dolgozókat az átállásra. Mint fogalmazott, jobban oda kellett volna figyelnie a vállalatoknak a gyárakban dolgozó emberek véleményére.

A Reuters cikke szerint számos üzemben okozhat gondot a technológiai átállás a dolgozók számára, ami további feszültségeket generálhat.

Forrás: autopro.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!