Németországban az áprilisi felmérés szerint az autóiparban dolgozók tényleges munkaideje a felére esett vissza, egészen pontosan 49 százalékkal,  a Kurzarbeit miatt azonban csak nagyon kevesen vesztették el munkahelyüket – írja az automobilwoche.de nyomán az autoszektor.hu.

Feleannyit dolgoztak, de megmaradt az állásuk. 

A koronavírus járvány okozta krízis az iparon belül az autóipart sújtotta a legjobban. Míg ebben a szektorban ötven százalékos volt a csökkenés, az ipar más területein átlagosan 17 százalékkal dolgoztak kevesebbet az alkalmazottak.

A portál a német statisztikai adatokra hivatkozva azt is megemlíti, hogy a járműiparban mindössze 2,6 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint az elmúlt év azonos időszakában. Mindez a Kurzarbeitnek köszönhető, amely hatásosnak bizonyult a tömeges leépítések ellen. Az egyéb iparágakban ennél is jobb volt a helyzet áprilisban. Az autóipart nem számítva 1,8 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint 2019 áprilisában.

Forrás: autoszektor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ