A koronavírus-válság valószínűleg tovább növeli a nemek közötti bérszakadékot Németországban, mivel egyre több nő csökkenti a munkaóráinak számát, hogy az óvodák és iskolák bezárása miatt otthon tudjon maradni a gyerekével - írja a Reuters.

A Hans Boeckler Alapítvány kutatóintézetének közel 7700 alkalmazottján elvégzett felmérés szerint azokban a háztartásokban, ahol legalább egy gyerek 14 év alatti, a nők 27 százaléka, míg a férfiak 16 százaléka csökkentette a munkaóráinak számát annak érdekében, hogy otthon lehessen a gyerekével.

A nemek közötti bérszakadék valószínűleg tovább növekszik a koronavírus-válság hatására

- mondta Bettina Kohlrausch, a németországi szakszervezeti szövetséghez közeli alapítvány gazdasági és társadalomtudományi részlegének tudományos igazgatója.

Az iskolák és óvodák március 17-én bezárták Németországban, de csak most nyílnak meg fokozatosan, így várhatóan a helyzet csak a nyáriszünet után fog normalizálódni. A nők Németországban átlagosan 21 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, de ez részben annak is köszönhető, hogy sokkal több nő dolgozik részmunkaidőben, mint férfi.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ