Pénzbeli jutalmakat hagyott jóvá a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló mentőknek és a szociális szférában dolgozóknak csütörtökön az Andrej Babis vezette cseh kormány.

 A kormány 1,12 milliárd koronát (15,12 milliárd forint) hagyott jóvá az egyszeri jutalmak kifizetésére a 7000 mentőnek és 14 szolgáltatónak. Minden mentő havi 40 ezer koronát (540 ezer forint) kap március elsejétől május végéig

- közölte a kormányülés után a Twitteren Andrej Babis.

A szociális szférában dolgozók beosztásuktól és munkájuktól függően havi 10 ezer és 40 ezer korona (135 ezer és 540 ezer forint) közötti jutalmat kapnak - ezt Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter mondta a kormányülés után a CTK hírügynökségnek.

A miniszter szerint rendkívüli prémiumokról van szó, s az emberek a ledolgozott órák alapján kapják meg a jutalmakat. A minisztérium egy korábban közölt számítása szerint ez mintegy 8 milliárd koronát (108 milliárd forint) jelent.

A tárca ugyanakkor még tárgyalásokat folytat arról, hogyan fizesse meg az egyes munkahelyeknek a koronavírus-járvány elleni küzdelem során keletkezett pluszkiadásokat. Ez nagyon bonyolult probléma, mert a cseh állam csak öt szociális intézményt működtet, míg az összes többit - több száz intézményről van szó - a régiók, települések, civil szervezetek vagy az egyházak működtetik.

A cseh egészségbiztosítók már márciusban közölték: a kórházaknak a járvány idejére is kifizetik a korábbi megállapodások szerinti havi összegeket annak ellenére, hogy azok a járvány miatt számos kezelést, műtétet és más orvosi beavatkozást nem tudtak elvégezni.

A cseh egészségügy idei költségvetése 350 milliárd korona (4725 milliárd forint), ennek fele a kórházakra esik. A cseh egészségbiztosítók azzal számolnak, hogy az idén együttesen mintegy 40 milliárd koronás (540 milliárd forint) veszteséget mutatnak ki. Ezt az összeget a korábbi évek gazdálkodásából keletkezett tartalékból tervezik pótolni.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!