Szlovákiában már ezen a héten várható a nővérek és szülész-asszisztensek tömeges felmondása. Sem a szakmai kamara, sem az ágazati szakszervezet nem nyilatkozott eddig arról, hányan döntenek a felmondás beadása mellett, mivel szerintük érzékelhető a nyomásgyakorlás – olvasható az InfoRádió honlapján.

Iveta Lazarová a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke elmondta, olyan erős támogatottsággal bírnak, hogy a kórházakban elkezdődhetnek a tömeges felmondások. Szlovákiában a legtöbb kis- és nagykórházban olyan nagy a nővérhiány, hogy már két nővér felmondása is veszélyezteti a szolgálati beosztást.

   A kamara szeptember végén kezdett aláírásgyűjtésbe. A petícióval azt akarták felmérni, hogy a mintegy hatvanezer nővér és egészségügyi dolgozó hány százaléka hajlandó radikálisabb lépésekre a bérkövetelések kiharcolása érdekében. A nővérek azért kezdték el az akciót, mert nem értenek egyet azzal az új törvénytervezettel, amely alapján a bérképzésnél nem vennék figyelembe a szolgálati évek számát, a gyesen eltöltött időt, sem a betegállományt. A jogszabály nem garantálná az ambuláns szolgálatban lévők, a gyógyfürdőkben és intézetekben, valamint a szociális szolgáltatásban dolgozók bérét sem. A törvény az orvosok bérezéséhez hasonlóan a két évvel korábbi gazdasági átlagbér alapján határozná meg a kórházi alkalmazottak béralapját.

   A szervezők nem árulták el, hogy hány nővér fog felmondani, azt sem mondták meg, hogy a deklarációt hányan írták alá. A Szlovákiai Kórházak Szövetsége sem tud arról, hogy melyik kórházakban kezdik meg akciójukat a nővérek. A szövetség elnöke ezzel kapcsolatban azonban úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy a tömeges felmondások megbénítanák a kórházakat. A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája indokolt esetben jogsegélyben részesíti a távozni készülő alkalmazottakat, hogy döntésük miatt megvédje őket a munkahelyi bántalmazásoktól.

   A törvényt a héten zajló parlamenti ülésen fogadhatná el a törvényhozás. Monika Kavecká, a nővérszakszervezetek vezetője arra szólította fel a parlamenti képviselőket, utasítsák el a jogszabályt, mert az nemcsak a nővéreknek és a betegeknek, hanem az egészségügyi ágazatnak is kárt okoz.

Forrás: InfoRádió