Az Európai Bizottság új gyakorlati iránymutatást adott ki annak biztosítására, hogy az Európai Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre – írja az infovilag.hu.

E munkavállalók közé tartoznak a többi között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások területén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, továbbá a létfontosságú közüzemi személyzet tagjai. Az ilyen helyen tevékenykedő munkavállalók számára feltétlenül biztosítani kell az unión belüli szabad mozgást.

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy a gördülékeny határátlépést segítő egyedi és gyors eljárások kialakításával, a többi között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat. Az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak – a munkavállalók említett kategóriáin túl – minden, határ menti ingázó számára lehetővé kell tenniük az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamoknak a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztetniük kell egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint ki kell alakítaniuk a szóban forgó munkavállalók határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat. A mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások bizonyos esetekben alapvetően fontos feladatokat látnak el a betakarításban, a növénytermesztésben és -gondozásban. Ilyen esetekben a tagállamoknak ezeket a személyeket is kritikus feladatot ellátó munkavállalóként kell kezelniük, és tájékoztatniuk kell a munkáltatókat arról, hogy kötelesek egészségük és biztonságuk megfelelő védelméről gondoskodni.

A ma kiadott iránymutatás a Bizottság azonnali válasza az uniós tagállamok vezetőinek március 26-án megfogalmazott felhívására, amely szerint „a határt átlépő munkavállalók és az idénymunkások számára lehetővé kell tenni, hogy folytassák az alapvető fontosságú tevékenységeket, elkerülve mindeközben a vírus továbbterjedését”.

A munkavállalók szabad mozgáshoz való jogának gyakorlására vonatkozó iránymutatásokat bemutató bizottsági közlemény

Az EU a Nyugat-Balkán és keleti partnerei mellett áll a bajban

Az Európai Bizottság bejelentette: a koronavírus-járvány kapcsán meghozott uniós válaszintézkedések részeként azonnali támogatást nyújt a nyugat-balkáni országoknak az egészségügyi szükséghelyzet kezelésére. Az azonnali támogatás összege a 38 millió eurót is elérheti. A Bizottság ezenfelül 374 millió eurót átcsoportosít az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből a válság utáni társadalmi-gazdasági fellendülés segítésére. Ezáltal az EU segít Albániának, Bosznia-Hercegovinának, Észak-Macedóniának, Koszovónak, Montenegrónak és Szerbiának ahhoz, hogy fedezni tudja a gyógyászati eszközök és személyes védőfelszerelések – köztük a lélegeztetőgépek, laboratóriumi tesztek és eszközök, maszkok, védőszemüvegek, köpenyek és védőruhák –azonnali beszerzéseiket, és támogatja a térségben a hosszú távú fellendülést.
 
Az Európai Bizottság a keleti partnerországoknak is segít nyújt. Ennek jegyében 140 millió eurót csoportosított át az Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, a Moldovai Köztársaságban, Örményországban és Ukrajnában legsürgősebben szükséges eszközök beszerzésére. Ezenkívül a Bizottság már meglévő pénzügyi eszközöket is a koronavírus-válság által a keleti partnerországokban előidézett társadalmi-gazdasági hatások enyhítésének szolgálatába állít – ennek összege a 700 millió eurót is elérheti. A források gyógyászati eszközök és egyéni védőfelszerelések – lélegeztetőgépek, laboratóriumi tesztek és eszközök, maszkok, védőszemüvegek, köpenyek és védőruhák – beszerzését hivatottak finanszírozni. A támogatás laboratóriumi szakemberek képzését, valamint a kis- és középvállalkozások hitelkeretének és likviditásának megerősítését segíti.

Tájékoztató: Az Európai Unió Nyugat-Balkánra vonatkozó intézkedései a koronavírus-járvány kapcsán

Tájékoztató: Az Európai Unió keleti partnerországokra vonatkozó intézkedései a koronavírus-járvány kapcsán

Koronavírus-válság: online tanulási segédanyagok

Az Európai Bizottság új weboldalt hozott létre, hogy ráirányítsa a figyelmet az európai szinten hozzáférhető online tanulási segédanyagok széles skálájára. A weboldal az oktatási és képzési tevékenységek folytonosságát hivatott biztosítani a koronavírus-járvány okozta jelenlegi válsághelyzetben. Most, hogy a legtöbb oktatási intézmény – az általános iskoláktól az egyetemekig – bezárta a kapuit, a tanárok és diákok a saját bőrükön, éles helyzetben tapasztalják meg, mit jelent a távoktatás.

A digitális oktatási cselekvési terv közelgő, 2020 közepén esedékes felülvizsgálata további segítség Európa-szerte az oktatás különböző szintjein megvalósuló online oktatás és tanulás továbbfejlesztése szempontjából.

Az online tanulási segédanyagokat ismertető weboldal itt található.

Forrás: infovilag.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!