Szlovákiában több mint 150 iskolában nincs november 19-én tanítás, mert számos pedagógus csatlakozott az úgynevezett Egészségnaphoz és nem állt munkába. Az akcióval akarják felhívni a figyelmet az oktatásügyben uralkodó állapotokra és az alacsony bérekre – írja a vilagszam.hu.

A mostani akció folytatása a november 5-ei tiltakozó megmozdulásnak, amikor több mint 400 pedagógus vonult a kormányhivatal elé az oktatásügyben uralkodó állapotok miatt. A szervezők november 19-re Egészségnapot hirdettek, melynek lényege, hogy a pedagógusok tanítás helyett vért adnak, vagy általános orvosi szűrővizsgálaton vesznek részt.

Több iskolában szabadnapot kaptak a diákok, máshol pedig nem a szokott menetrend szerint a tanítás.

„Az akció célja rámutatni az oktatásügy rossz állapotára és arra, hogy a kormányok az utóbbi 25 évben nem szenteltek elegendő figyelmet ennek a ténynek" – nyilatkozta Vladimír Crmoman, a csütörtöki akciót kiötlő és megszervező Pozsonyi Pedagógusok Kezdeményezésének (IBU) egyik tagja.

Juraj Draxler oktatási miniszter a pedagógusok tiltakozására reagálva elmondta, egyetért azzal az alapvető követeléssel, hogy több pénzt kell a szlovákiai oktatásügyre fordítani. Egyúttal hozzáfűzte, kulcsfontosságú esemény lesz majd a márciusi parlamenti választás és az új kormány programnyilatkozatának összeállítása.

„Ragaszkodom hozzá, hogy az oktatásügyre fordítandó összeg a jövőben jelentősen emelkedjen, ennek politikai garanciáját a következendő kormányprogram tartalmazza majd“ – tette hozzá a miniszter.

Forrás: vilagszam.hu