Már a héten előterjeszti a tervezett új bevándorlási és munkavállalási szabályok egy részét Boris Johnson miniszterelnök és Priti Patel belügyminiszter. A BBC értesülései alapján a hvg.hu kifejti, az első fontos döntés az lesz, hogy csökkentik a kötelező bérminimumot. 

 Jelenleg évi 30 ezer fontos állás igazolást kell felmutatnia egy bevándorlónak, ha nem az Európai Unióból érkezik Nagy-Britanniába. Ezt akarja csökkenteni Boris Johnson miniszterelnök évi 25 600 fontra.

Ez a tervezett csökkentés nyilvánvalóan javítja a bevándorlók esélyeit holott Boris Johnson több ízben is úgy nyilatkozott, hogy "szeretné, ha a bevándorlók nem éreznék otthon magukat Nagy-Britanniában!"

Hála az uniós tagságnak, a több mint 800 ezres lengyel közösség lett az Egyesült Királyság legnépesebb külföldi kolóniája, megelőzve az indiai és pakisztáni bevándorlókat. Sok más közép-kelet-európai egykori szocialista országból is százezer számra érkeztek munkavállalók Nagy Britanniába.

December 31-e után ők ugyanolyan helyzetbe kerülhetnek, mint minden más külföldi állampolgár, aki munkát vállal Nagy-Britanniában, ahol Boris Johnson kormánya az ausztrál bevándorlás politika átvételére tett ígéretet a választóknak. Ez lényegében azt jelenti, hogy a fogadó ország pontrendszerének kell megfelelnie minden bevándorlónak, aki munkát akar találni Nagy-Britanniában.

Ebben a rendszerben a jó angol tudásért plusz pontok járnak. Ezen a téren az egykori gyarmatok polgárai előnyben lehetnek a közép-kelet-európaiakkal szemben, hiszen közülük sokan angol iskolába járhattak a saját hazájukban. Ráadásul az Indiából, Pakisztánból, Bangladesből vagy Afrikából érkező bevándorlók könnyebben fogadják el a nehéz és gyengén fizetett munkaköröket: például az egészségügyben vagy a szociális hálózatban.

Ezért akarja csökkenteni a kötelező bérminimumot Boris Johnson a bevándorlók számára: olcsóbban biztosíthat szakképzett munkaerőt olyan ágazatokban, amelyekben maguk a britek nem nagyon tolonganak, mert kevés a pénz és sok a munka.

Forrás: 168 óra

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ