Négyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn a rendőrök Szlovéniában, mert szerintük a kormány nem tartotta be a rendőrség helyzetének javítására tett két évvel ezelőtti ígéretét - közölte a helyi sajtó.

 A Rendőrök Független Szakszervezetének (SPS) közleménye szerint a reggel nyolctól délig tartó sztrájkkal lassították a határellenőrzési folyamatokat. Mindazonáltal jelezték, hogy a sztrájk ideje alatt a rendőrök betartották a törvényeket, vigyáztak a rendre és a nyugalomra. A rendőrök fizetésemelést, korszerűbb felszerelést és a rendőrség állományának bővítését követelik.

A másik szakszervezet, a Szlovén Rendőrök Szakszervezete (PSS) nem csatlakozott a sztrájkhoz, arra hivatkozva, hogy a 2018 végén aláírt megállapodást törvény rögzíti. Továbbá azért sincs értelme szerintük a sztrájknak, mert jelenleg ügyvezető kormánya van Szlovéniának, amely nem tud kötelező jellegű megállapodásokról dönteni.

A kormány azt állítja, hogy a legtöbb követelést teljesítette, és hangsúlyozza, hogy 2018 óta 15 százalékkal nőtt a rendőrök fizetése. Mindemellett jelezte, hogy kész a továbbiakban is tárgyalni.

A szlovén rendőrök 2015-ben kezdtek sztrájkolni, akkor 35 százalékos béremelést követeltek. 2018 februárjában csatlakoztak ahhoz a sztrájkhullámhoz, amelyben a közszférában dolgozók a bérek jelentős növelését követelték. Ugyanazon év októberében "puha" sztrájkba léptek, melynek eredményeként sikerült megállapodniuk a kormánnyal. A szakszervezetek tavaly többször is felhívták a kormány figyelmét arra, hogy nem tartja be teljes mértékben a megállapodást.
    A kétmilliós Szlovéniában a rendőrség létszáma 8118 fő. 2019 decemberében a legmagasabb bruttó havi fizetés 5817,14 eurót , a legalacsonyabb 886,63 eurót  tett ki. Az átlagos bruttó fizetés a rendőri állománynál 2455,83 eurót volt.

Forrás: bumm.sk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0



Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ