December 26-án, a nyugdíjreform ellen szerveződött sztrájk 22. napján jelentette be a CGT szakszervezet Info’Com szekciója, hogy több mint egy millió eurót fizettek be az online sztrájkkasszájukba, illetve személyesen a munkabeszüntetés kezdete óta a sztrájkoló dolgozók támogatására. A kassza e cikk írásakor már a  másfél millió eurót közelíti (1,423), azaz kb. 495 millió forintnál jár, amelyet mintegy 22 ezren adtak össze – írja a Le Monde nyomán a Mérce.

A szekció vezetője, Romain Altmann szerint a sztrájkkassza 2016-os létrehozása óta páratlan ez a szolidaritási hullám, és a virtuális persely maga is a „küzdelem eszközévé” vált.

A francia dolgozók szakszervezeti tagsága európai összehasonlításban alacsony, mindössze 11% körül alakult 2016-ban, és csökkenő tendenciát mutat. Ezért is jellemző az a stratégia, hogy a jelentős tagsággal rendelkező cégeknél, szektorokban mintegy „társadalmi meghatalmazással” sztrájkolnak a szélesebb tömegeket érintő kérdésekben. Azaz a mostani ellenállás „kemény magja”, a közlekedési dolgozók, nem csak saját jogaik, speciális nyugdíjbiztosításuk megtartásáért, és szektoriális követeléseikért küzdenek, hanem az egész társadalmat érintő reform ellen.

A francia kormányfő először december 11-én pontosította a reform körvonalait, amelyet tervei szerint jövőre terjeszt be a törvényhozásba, de így sem sikerült meggyőznie a 6 nappal korábban indult sztrájkban résztvevőket – a már említettek mellett tanárokat, igazságügyi dolgozókat, ügyvédeket, művészeti területeken dolgozókat, hivatalnokokat, egészségügyi dolgozókat, diákokat stb.

Sőt, mivel a speciális nyugdíjbiztosítások felszámolása és a rendszer egységesítése mellett a kormány a korhatár emelését is szeretné bevezetni, a szakszervezeti egységfront nemhogy szűkült volna, hanem tovább szélesedett.

Emmanuel Macron és a reform támogatói – köztük a nagyvállalati érdekképviselet mellett a sajtó jelentős része is – azt remélték, hogy a karácsonyi szünet elrettenti a sztrájkolókat a folytatástól, és a közvéleményt is ellenük hangolja. De nem egészen így történt. Sokan, ahogy ígérték, valóban kollégáikkal fogyasztották el az ünnepi menüt, mások, pl. a szünet miatt sztrájkolni nem tudó tanárok, szimpatizánsok szolidaritási akciókhoz, „karácsonyi bankettekhez” csatlakoztak szerte az országban. Az Austerlitz pályaudvaron pl. több százan gyűltek össze 23-án.

Bár a közvélemény-kutatások ilyenkor nem ritkán manipuláló szándékkal készülnek, de még a jobboldali sajtóban, a reform pontenciális támogatóinál is megjelentek karácsony előtt olyan számok, amelyek szerint a franciák több mint 60%-a támogatja vagy indokoltnak érzi a sztrájkot.

A Info’com-CGT kedden már átadott egy 250 ezer eurós csekket a BKK párizsi megfelelője, az RATP sztrájkolóinak, ezt kb. 15 000 személy adta össze, átlagosan 67 eurós összegekkel. A csatolt megjegyzésekből kiderül, hogy közülük sokan már nyugdíjasok:

A szüleink megküzdöttek azért, hogy méltányos nyugdíjunk legyen, a szolidaritás szellemében. Mi nyugdíjasként , ugyanezeket az értékeket támogatjuk. Az önök harca a miénk is

– idézi a Le Monde az egyik kommentárt.

Mások azzal érvelnek, hogy ők nem tudnak sztrájkolni, de segítenék azt, akinek erre lehetősége van; van, aki elismeri, hogy „kínszenvedés közlekedni, de teljesen támogatlak titeket a küzdelemben az igazságtalan és értelmetlen reform ellen, ami csak a döntéshozókkal jó viszont ápoló biztosítási társaságoknak hajt majd hasznot”.

103 344 euró az ún. Meghosszabbítható stream kezdeményezésből származik: itt videojátékos kollektívák, vloggerek, youtuberek váltották egymást december 5 és 20 között folyamatosan a Twitch platformon, a nap 24 órájában, hogy népszerűsítsék a sztrájkot.

Különféle szakmákból érkezünk, más státuszokból, nem is ismerjük mind egymást, de összefogtunk az egyre keményebb eszközöket alkalmazó hatalommal és a lakosság minden rétegében terjedő prekariátussal szemben, hogy támogassuk ezt a sztrájkot és a társadalmi mozgalmakat

– írják a honlapon.

Az Info’com CGT most 1,5 millió eurónál járó szolidaritási gyűjtése 2016-ban a munkajogi reform elleni tiltakozások alkalmával született, akkor a több szakszervezet által közösen kezelt, transzparens szabályok szerint felhasznált kasszába 555 000 euró érkezett be, ami akkor „elképzelhetetlen sikernek” tűnt. A támogatási összegeket a kezelők kérésre folyósítják, 48 órán belül, és a pénzből azok a sztrájkolók is részesülnek, akik nem szakszervezeti tagok.

A legutóbbi hasonló nagyságrendű összeget 2018-ban gyűjtötték össze: a vasút reformja ellen sztrájkoló dolgozóknak 1,2 millió eurót kalapozott össze a szociológus Jean-Marc Salmon által indított, értelmiségiek, művészek által is támogatott kezdeményezés. Idén december 22-én született egy hasonló felhívás, ezúttal is írók, színészek, értelmiségiek csatlakozásával a társadalmi „közjót fenyegető reform” ellen, és persze jelenleg is több sztrájkkassza van szerte az országban, ahogy az interneten is.

Szombaton a párizsi metróvonalak közül 6 zárva lesz, de szilveszterkor mindössze kettő működik majd. A sztrájkolók száma ugyan csökkent, de pl. a távolsági gyorsvonatoknak csak fele jár majd a hétvégén, harmada január elsején – miközben a párizsi Operaházban december eleje óta 54 előadást nem tartottak meg… Ma újra számos megmozdulás szerveződik a nyugdíjreform ellen, várhatóan a „sárgamellényesek” csatlakozásával, a teljes szakszervezeti összefogás következő nagy tüntetése és akciónapja január 9-én várható.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!