A kórházak 75,8 százalékát orvoshiány is sújtja, és országszerte mintegy 3300 teljes munkaidős orvosi állás betöltetlen.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyi rendszerben, pénteken megjelent adatok szerint a kórházak túlnyomó többségénél orvosokon kívül ápolókból sincs elég.

A felmérés szerint - amelyet a kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) kutatóintézete (Deutsches Krankenhausinstitut - DKI) készített - a németországi kórházak szűk többsége, 51 százaléka ugyan nyereséggel zárta a legutóbbi teljes évet, 2018-at, további 9 százalék pedig nullszaldós, de a munkaerő-utánpótlás általános gond.

Ezt jelzi, hogy az intézmények 78,8 százalékában nincs elég ápoló, és országszerte 17 ezer ápolói állásra keresnek jelentkezőt. A legsúlyosabb helyzet a legnagyobb, 600-nál több ágyat üzemeltető kórházakban alakult ki, ezen intézmények 95,2 százaléka küzd ápolóhiánnyal.

Ráadásul a kórházak 75,8 százalékát orvoshiány is sújtja, és országszerte mintegy 3300 teljes munkaidős orvosi állás betöltetlen.

A munkaerőhiány miatt minden harmadik intézményben szűkíteni kellett az ellátást - mutatta ki a DKI úgynevezett kórházbarométer felmérése.

Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2017-es adatai szerint 1942 kórház működik, a legnagyobb csoport - 700-nál is több intézménnyel - a magánkórházaké. A létesítmények együttvéve 497 ezer ágyat működtetnek. A teljes munkaidőben dolgozó kórházi orvosok száma 160 ezer körüli, az ápolók mintegy 330 ezren vannak.

Forrás: dehir.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!