Börtönbüntetést és pénzbírságot szabott ki a francia bíróság a France Télécom-botránnyal kapcsolatban, írja a BBC. Didier Lombard, Louis-Pierre Wenés és Olivier Barberot egy év börtönt kaptak, ebből 8 hónapot felfüggesztve, valamint 15 ezer euró bírságot. Az azóta Orange névre átnevezett vállalatot pedig 75 000 euróra bírságolták – írja az Index.

A kétezres évek közepén, a francia óriáscég privatizálása után 22 ezres létszámleépítésről döntöttek, de a munkavállalók jó részét törvény védte, nem lehetett csak úgy kirúgni őket, így aztán a vezetők azt a stratégiát választották, hogy

pokoli munkakörülményeket teremtve veszik rá őket az önkéntes távozásra. A pontos szám vitatott, de több tucat alkalmazott lett öngyilkos ebben az időszakban. 
A perben a France Télécom hét egykori vezetője ült a vádlottak padján, az ügyészség a kiszabható lehető legsúlyosabb büntetést kérte rájuk. Közülük kapott most az említett három vezető egy év felfüggesztetett, a négy másik vádlott pedig négy hónapot, szintén felfüggesztve és ötezer euró bírságot. 

A vádiratba 19 France Télécom-dolgozó öngyilkosságát foglalták bele, de korábban ennél is sokkal több öngyilkosságot hoztak összefüggésbe azzal, hogy a vállalat mennyire borzalmas munkahellyé vált a kétezres években. A pontos szám vitatott,  a BBC azt írta : 60 halálesetről lehet szó egy hároméves periódus alatt, a szakszervezetek szerint csak 2008-ban és 2009-ben 35-en ölték meg magukat az alkalmazottak közül. A vádirat a 19 befejezett öngyilkosság mellett tartalmaz 12 kísérletet, amikor sikerült megmenteni a dolgozó életét, illetve 8 olyan esetet is, amelyben az illető súlyos depresszióban vagy arra visszavezethető betegségben szenvedett.

A volt vezérigazgató,  Didier Lombard   egy, a Le Parisien által ismertetett belső dokumentum  szerint 2006-ban egy felsővezetői gyűlésen elhangzott a szájából: megszabadul a dolgozóktól így vagy úgy, „az ajtón vagy az ablakon át”. Lombard tagadja, hogy ilyet mondott volna, de a mondat ráégett, a bíróságon több szakszervezetis „ajtó vagy ablak"  feliratú pólóban jelent meg.

Forrás: Index

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!