Veszélyezteti-e a diplomás fiatalok kivándorlása a német gazdaság jövőjét? – erről bontakozik ki vita Európa legerősebb országában, ahol mind többen tartanak attól, hogy Németország lemarad a globális versenyben elsősorban az Egyesült Államok és Kína mögött – írja a HVG.

 A kivándorlók 76 százaléka diplomás, de a többiek is általában jól képzett szakmunkások

– derül ki a Deutsche Welle anyagából. Csakhogy a hazatérő németek zöme is diplomás, vagyis sokan csak átmenetileg mennek külföldre tanulni vagy dolgozni. Az elmúlt évtizedben minden évben 180 ezer német polgár emigrált évente és 120 ezer tért haza – közli a tanulmány, melyet együtt készített a duisburg–esseni egyetem és Nemzeti Népességkutató Intézet.

Németország munkaerőállománya 45 millió, ehhez képest eltörpül a migráció – hangoztatják azok a szakértők, akik szerint nem kell meghúzni a vészharangot a diplomások kivándorlása miatt. Mások viszont arra mutatnak rá, hogy a minőség itt nagyon fontos. Albert Einstein nyomában kiváló tudósok emigráltak az Egyesült Államokba a harmincas években, és ott nagy szerepet játszottak az atombomba-programban. Ennek eredményeképp az USA robbanthatta fel az első atombombát annak ellenére, hogy az atomfizika terén jócskán elmaradt akkoriban Németországtól. Ezért azok az érvek nem állják meg a helyüket, melyek szerint a migránsok pótolhatják a német kivándorlókat. Szám szerint ez lehetséges, de minőségben nem, mert a bevándorlók szakképzettsége többnyire elmarad a német munkaerőpiac követelményeitől.

Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk

Tíz év alatt ennyien hagyták el végleg Németországot – nyilatkozta Gabriel Felbermayr. A Kieli Világgazdasági Intézet igazgatója szerint ez rossz hír a gazdaságnak, hiszen a német gazdaság nagy mértékben függ a jól képzett munkaerőtől.

A tanulmány szerzői tízezer emigránst kérdeztek meg, és a döntő többség azt válaszolta arra a kérdésre, hogy miért hagyják el az országot, hogy jobb munkahelyet akart és magasabb fizetést. A megkérdezettek havi 1200 euróval (több mint a magyar átlagkereset) kerestek többet külföldön, mint Németországban.

A másik fő szempont az volt, hogy a kivándorló diplomások ki akartak lépni a hierarchizált hazai rendszerből, és olyan munkát kerestek, ahol jobban meg tudják valósítani az elképzeléseiket. A harmadik szempont az életforma volt: a fiatalok nyitottabb világot keresnek külföldön, mint a hazai.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!