Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását, a közméltóságok tiszteletdíjának befagyasztását és a kiemelt nyugdíjak eltörlését helyezte kilátásba a román kormány, hogy csökkentse a költségvetési hiányt, írja az MTI román sajtóhírekre hivatkozva. 

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes múlt hétvégén jelentette be, hogy átvilágítják a központi közigazgatásban dolgozókat.

Azt feltételezik ugyanis, az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormány alatt megfelelő képesítés és tapasztalat nélkül vettek fel "rokonokat, szeretőket és ismerősöket" a minisztériumokba és más állami hivatalokba. Hogy mekkora leépítés következhet, Turcan a regionális fejlesztési minisztériumot említette példaként, ahol a vezetői szinten a köztisztviselők harminc, míg a végrehajtói szinten az alkalmazottak húsz százalékának elbocsátását tervezik.

A ROMÁN ADEVARUL LAP SZÁMÍTÁSAI SZERINT A HÚSZ SZÁZALÉKOS LEÉPÍTÉS A KÖZPONTI KÖZIGAZGATÁS LEGALÁBB 150 EZER ALKALMAZOTTJÁT ÉRINTHETI. 

Az új, jobbközép Nemzeti Liberális Párt takarékossági intézkedéseit ismertetve a lap kitért arra is, hogy Ludovic Orban miniszterelnök a magas rangú állami tisztségviselők tiszteletdíjának befagyasztását is kilátásba helyezte.

Emellett megszüntetnék azt a lehetőséget is, hogy az állami intézmények nyugdíjasokat alkalmazzanak, és eltörölnék a kiemelt nyugdíjakat is.

Ez alól egyedül a katonák, ügyészek és bírók élveznének kivételt, ők ugyanis egy hasonló takarékossági intézkedés után már egyszer sikeresen megvédték jogaikat alkotmányossági óvással.

A múlt héten elfogadott költségvetés-kiigazítása szerint a román államháztartási hiány idén a GDP 4,4 százalékát fogja kitenni, a jövő évi büdzsét pedig 3,5-3,6 százalékos hiánnyal tervezik.  Az Orban-kabinet szerint a leváltott szociáldemokrata kormány tudatosan túlbecsült költségvetési bevételeket tervezett be, hogy megteremtse a jogalapot populista intézkedéseihez, a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emeléséhez.

Forrás: Index

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!