A megszűnő munkahelyek száma tízezres mértékű lesz, a cég világszerte levő valamennyi üzemét érinti – a dehir.hu cikke.

A Mercedes-Benz tulajdonosa, a Dailmer bejelentette: világszerte legalább 10 000 munkahelyet meg kíván szüntetni, hogy felszabadítsa az elektromos autó gyártásához szükséges pénzügyi forrásokat. 

A bbc. com hírportálon olvasható cikk szerint a Daimler személyzeti főnöke, Wilfried Porth azt mondta az újságíróknak: a megszűnő munkahelyek száma öt számjegyű tartományban lesz. 

A bejelentésre néhány nappal azt követően került sor, hogy az Audi közölte: 61 000 németországi munkahelyéből 9 500-at hasonló okokból megszüntet. 

A Daimler szerint az autóipari ágazat „történetének legnagyobb átalakulásán” halad keresztül.

A CO2 semleges mobilitás irányában történő fejlesztés komoly beruházásokat igényel. A Daimler ezért jelentette be november közepén, hogy programot indít a versenyképesség, az innováció és a beruházási források erősítése érdekében. E program részeként 2022 végéig a vállalat személyi jellegű költségeit körülbelül 1,4 milliárd euróval (több, mint 470 milliárd forinttal) tervezzük visszafogni és, további lépések mellett, a vezetői pozíciók számát világszerte 10 százalékkal csökkentjük. 

Az elektromos autógyártásra átállás költségei és az eladások csökkenése miatt az autóiparban ebben az évben már 50 ezer munkahely megszűntetését jelentették be eddig - írja a Financial Times. Leginkább a német vállalatokat érintik a leépítések, az autóalkatrészgyártó Continental szeptemberben azt közölte, hogy 20 ezer munkahely került veszélybe, míg az Audi éppen a héten jelentette be, hogy tízezer főt bocsát el.

A német autógyártók lobbiszervezete szerint a következő években 70 ezer németországi munkahely kerül veszélybe az autóipari átalakítások és a gyengébb eladások miatt.

A brit lap figyelmeztet, hogy a francia PSA és az olasz-amerikai Fiat-Chrysler is az autóipari átalakulás költségei miatt döntött az egyesülés mellett, míg a Volkswagen és a Ford hatalmas pénzeket tett félre fejlesztésekre.

A Mercedes még júniusban jelentette be, hogy az autóeladások tervezettnél alacsonyabb szintje miatt egyelőre elhalasztja a kecskeméti gyár bővítését.

Forrás: dehir.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!