Fontos üzleti hírek nélkül maradhatnak a nemzetközi gazdaság szereplői, ha a Financial Times munkatársai a jövő héten megszavazzák az újságíró-szakszervezet javaslatát, és sztrájkkal tiltakoznak a lap új tulajdonosának tervei miatt – tudta meg a Világgazdaság.

A világ egyik legtekintélyesebb üzleti napilapját kiadó FT Groupot nyáron vette meg a Pearson kiadóvállalattól 1,32 milliárd dollárért a japán Nikkei gazdasági médiacsoport, a megállapodás azonban nem terjedt ki a szerkesztőségnek helyet adó londoni irodaházra.

Az Egyesült Királyság és Írország újságíróit képviseló National Union of Journalists (NUJ) szakszervezet közleménye szerint legutóbbi tárgyalásaikon nem tudtak megállapodni az új tulajdonossal, illetve az FT vezetésével azon ígéretek betartásáról, amelyek szerint érvényben maradnak az eddigi alkalmazási feltételek. Konkrétan arról van szó, hogy a munkáltató legalább évi 4 millió fontot igénybe akar venni a társaság nyugdíjalapjából az ingatlanbérleti díj és egyéb költségek fedezésére.

A szerkesztőségben nyílt forradalom van – idézte a konkurens The Wall Street Journal a Financial Timesnál dolgozó helyi NUJ-vezetőt, Steve Birdöt –, szenior munkatársak százai tartanak attól, hogy felére esik majd vissza a nyugdíjuk azért, hogy fizetni lehessen az irodaház bérleti díját. A Nikkei által az FT-re kirótt pénzügyi megszorításokat rendre az újságírókra hárítják – mondta Bird –, a hónap végéig jelentős változásokat akarnak végrehajtani a nyugdíjrendszerben is.

A lap újságírói november 19-én döntenek a munkabeszüntetésről, az FT-csoport szóvivője  szerint bíznak abban, hogy a folytatódó tárgyalásokon meg tudnak állapodni. Ez a vita nem érinti a Pearson és a Nikkei közti megállapodást, amelyet a negyedik negyedévben akarnak lezárni. Az FT Grouphoz tartozó mintegy 500 újságírónak nagyjából a harmada szakszervezeti tag – tette hozzá a szóvivő –, és az egész csoport alkalmazottainak körülbelül a 10 százaléka érintett a nyugdíjalapban.

Forrás: Világgazdaság