Nagy szomorúságunkra – és sajnos előzetes várakozásainknak megfelelően – nem érnek véget a kedvezőtlen hírek az autóiparban a munkaerő-leépítések kapcsán. A lavina ezúttal az Audit érte el, az ingolstadti prémiumgyártó komoly leépítésről számolt be: a következő 5 évben nem kevesebb, mint 9.500 jelenlegi alkalmazottjától terveznek megszabadulni a négykarikások – írja az Autopro.

Számunkra – vagyis hazai vonatkozásban – némi öröm az ürömben, hogy a jelenlegi bejelentés ‘csak' a németországi gyárak dolgozóit érinti. De a hír sajnos nem pletyka, az Audi ma jelentette be, mégpedig hivatalosan. A teljes igazsághoz szerencsére jó hír is tartozik: a leépítésre azért van szükség a jelenlegi üzemekben, hogy a gyáriak fel tudjanak készülni a jövőre, pontosabban fogalmazva egy brutális, 6 milliárd eurós (tehát mintegy kétezer milliárd forintos) befektetésre, aminek keretében a vállalat jövőbeli elektromos modelljeit és digitális technológiákat fejlesztenék.

A 9.500 fős leépítéshez tehát minden bizonnyal rengeteg új dolgozó is kapcsolódni fog, csak épp más divíziókban.

Jelenleg különben az Audi körülbelül 62 ezer embert foglalkoztat németországi gyáraiban, tehát a fent említett leépítés azt jelenti, hogy a gyártó jelenlegi kinti munkaerejének 15 százalékától válna meg. Az új elektromos fejlesztések mellett nem titkoltan az is benne van az okokban, hogy jelentős visszaesés (volt) tapasztalható a gyártó értékesítéseiben, ami nyilván profitcsökkenést jelent. Mindenesetre, érdekes és izgalmas jövő előtt állunk, ami remélhetőleg nem lesz megszorításokban és negatív hírekben gazdag, ám erre sajnos elég kicsi az esély...

Forrás: autopro.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!