Magasabb bérekért és jobb munkakörülményekért, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása miatt kezdtek sztrájkolni hétfőn a brit egyetemi oktatók és dolgozók, az egyetemek majdnem felében leállt a tanítás - írja a BBC nyomán az eduline.hu.

A korábbi bejelentésnek megfelelően november 25-én nyolcnapos sztrájk kezdődött 60 brit egyetemen - a felsőoktatási intézmények majdnem felében -, az oktatók és az oktatást segítő dolgozók is beszüntették a munkát. A brit szakszervezet, a University and Colleges Union (UCU) tagjai két különböző indokból sztrájkolnak (43 intézményben mindkettő miatt): egyrészt a nyugdíjjárulék növekedése miatt, másrészt a magasabb bérekért és jobb munkakörülményekért - írja a BBC.

A szakszervezeti tagok a sztrájk végeztével, vagyis december 4. után egyéb akciókat is terveznek, például nem fogják elvégezni a szerződésükben nem szereplő feladatokat, helyettesíteni a hiányzó kollégákat és bepótolni az sztrájk miatt elmaradt órákat.

A brit oktatók és egyetemi dolgozók tavaly februárban és márciusban is sztrájkoltak, a szakszervezet pedig nem zárja ki, hogy a mostanit is újabb kövesse majd.

A dolgozók a nagy munkaterhelés, a keresetek reálértékének - 2009 óta 17 százalékkal való - csökkenése, a 15 százalékos nemek közötti bérszakadék és a nyugdíjjárulék növekedése miatt tiltakoznak. Az UCU főtitkára, Jo Grady szerint 43 600 szakszervezeti tag fog sztrájkolni a következő nyolc napban a "rendszerszintű változásért". Hozzátette: az oktatási szektor az elmúlt 10 évben nagy bevételre tett szert, a dolgozókra fordított összeg viszont csökkent, a munkakörülmények pedig rosszabbak lettek.

A nyugdíjjárulék a fizetés 8 százalékáról 9,6 százalékára emelkedett. A szakszervezet számításai szerint a rendszer változása az oktatók számára összesen 240 ezer font, a professzoroknak 730 ezer forint nyugdíjkiesést jelent.

Az UCU azt követeli, hogy a nyugdíjjárulék teljes összegét a munkáltatók fizessék, az egyetemeket képviselő szervezetek - a University and Colleges Employers Association és a Universities UK - szerint azonban az ő hozzájárulásuk is a fizetés 18 százalékáról 21,1 százalékára növekedett, ami évente 250 millió fontos pluszköltséget jelent. Még 1,6 százalék átvállalásához pedig 373 millió fontra lenne szükség, amit a munkáltatói szervezetek szerint csak állások és kurzusok megszüntetésével, a hallgatói szolgáltatások visszavágásával, illetve a csoportlétszámok növekedésével lehetne kivitelezni.

A BBC-nek egy sztrájkoló tanár azt mondta: egyre alacsonyabb fizetés és egyre több munka mellett nem tudják biztosítani azt a minőségi oktatást, amelyet nyújtani szeretnének. A szülőknek tudniuk kell, hogy a dolgozók fele határozott idejű vagy órabéres szerződéssel dolgozik - tette hozzá. A diákok támogatják a dolgozók követeléseit, ugyanakkor a vizsgaidőszakra való időzítést nem tartják jónak.

Magyarországon tüntetés már biztosan lesz, az viszont még kérdés, hogy sztrájkolni fognak-e a tanárok.

Forrás: eduline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!