Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói – írja az azonnali.hu.

A YouTube megszüntetheti a hozzáférését, illetve a Google-fiókja hozzáférését a szolgáltatásaihoz, amenniben a YouTube saját hatáskörében úgy dönt, hogy a szolgáltatás biztosítása a továbbiakban kereskedelmileg nem életképes

– ez a passzus kerül bele a YouTube működési szabályzatába december 10-étől, amit akár úgy is lehet értelmezni, hogy mondjuk a rosszul teljesítő csatornákat egyszerűen megszünteti a YouTube, bár a szolgáltató szerint erről szó sincs.

Az ügy ettől függetlenül nagy hullámokat ver a videómegosztón működő alkotók között:

többen egyenesen szakszervezet alapítását követelték, de kiderült, hogy már van ilyen kezdeményezés, amiben ráadásul a legnagyobb európai szakszervezet, az IG Metall segít.

FairTube nevű kezdeményezést a német Jörg Sprave indította, és az alapvető cél az, hogy a YouTube jóval tisztességesebb és átláthatóbb legyen az alkotók irányába. Sprave mostanában tárgyalt volna a cég képviselőivel, azok azonban végül nem találkoztak vele, ezután kezdett levélíró-kampányba a 2,3 millió követővel rendelkező youtuber.

Sprave kezdeményezését segíti az EU legnagyobb szakszervezete, az IG Metall: részükről Michael Silberman szólal meg ebben az ügyet magyarázó videóban, ráadásul egy „Világ youtuberei, egyesüljetek!”-felirat előtt állva mondja el a maga részét.

Nagy kérdés azonban, hogy hogy jöhet létre a YouTube-alkotók szakszervezete, hiszen a videósok nem állnak a a cég alkalmazásában, a készítők és a cég között tulajdonképpen egy szimbiotikus kapcsolat van, amelyben a YouTube (illetve anyacége, a Google) platformot biztosít, az alkotók pedig tartalmat gyártanak, és a dolgon mindenki keres pénzt.

Ahhoz pedig, hogy tényleg hatással legyenek a vállalatra, nagyon sok youtubernek kéne csatalkoznia egy-egy akcióhoz.

Forrás: azonnali.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!