Lyukat vágtak a finn posta logisztikai központjának kerítésén a cég alkalmazottai, hogy bérelt sztrájktörőkkel lehetetlenítsék el a postai dolgozók hétfő reggeltől egy hétre meghirdetett sztrájkját – állítja a finn postás szakszervezet elnöke fotókra hivatkozva. A finn postai és logisztikai dolgozók azért kezdtek munkabeszüntetésbe, mert hetek óta nem tudnak megállapodni az állami céggel, hogy az ne változtassa meg egyoldalúan, a munkavállalók számára előnytelenül a munkafeltételeket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség nyomán az Origo.

 Hétfő reggel hat órától vasárnap éjfélig hirdetett munkabeszüntetést a Finnországban állami monopóliumként üzemeltetett Posti (posta) összesen több mint 7 ezer dolgozója, mertaz állami cég októberben bejelentette, hogy csökkenti az újonnan felvett munkaerő bérét, meghosszabbítja a munkaidőt és a váltások gyakoriságát is, vagyis a munkaidőkerettel sakkozva, lényegében alacsonyabb fizetést ad munkavállalóinak.

A megszorítások a kézbesítőket, valamint az elosztó és logisztikai központok alkalmazottait is érintik. A több mint 7 ezer tagot képviselő Postai és Logisztikai Dolgozók Szakszervezete (PAU) heteken át tartó egyeztetéseken, az önkormányzati és állami vállalatokat felügyelő miniszter, Sirpa Paatero bevonásával próbálták elkerülni az egyetlen eszközt, amellyel képesek hatást gyakorolni a tulajdonosra, a finn államra. Végül november 7-én az állami békéltető testület jóváhagyásával bejelentették: az álláspontok olyan messze vannak egymástól, hogy november 11-17. között a szakszervezeti munkavállalók nem veszik fel a munkát.

Bár a felek megegyeztek a sztrájk ideje alatt kötelező elégséges szolgáltatások mértékéről is, a PAU képviselői, elsősorban Heidi Nieminen elnök, többször is arról számoltak be az elmúlt napokban, hogya Posti ideiglenes munkaerőt bérel fel, vagyis:

sztrájktörőkkel igyekszik ellehetetleníteni a munkabeszüntetés hatását.Ezért a szakszervezeti dolgozók felkészültek rá, hogy elállják a legnagyobb postai elosztóközpontok bejáratát, hogy megakadályozzák a fizetett sztrájktörők belépését.
A várakozások szerint a postások sztrájkja a levélküldemények érkezésében több napos, míg a csomagküldemények és elsősorban a nemzetközi szállítású csomagok érkezésében több hetes csúszást jelent, ami a finneknél, ahol nagyon népszerű az internetes vásárlás, egyben azt is jelenti, hogy a karácsonyi ajándékként külföldről megrendelt áruk jelentős része nem kerül majd a fa alá.

Hétfőn hajnalban a PAU elnöke fotókak küldött a finn napilapoknak, amelyeken látható, hogya Posti a dél-finnországi Lietóban található legnagyobb, és a nemzetközi forgalomban kulcsszerepet játszó elosztóközpontjának kerítésén lyukat vágatott.A fotókon a logisztikai központ karbantartásért felelős alvállalkozójának munkatársát, aki megbontotta a kerítést, a posta másik, biztonságért felelős alvállalkozójának őrei kísérték. A képek a sztrájk hivatalos megkezdése előtt 1 órával készültek, állítja Nieminen, aki szerint ezek alapján megkérdőjelezhetetlen, hogy nem magánakcióról, hanem az állami kézbesítő cég tervezett akciójáról van szó.

Az állami posta vezetői egyelőre nem reagáltak a megjelent vádakra.

Forrás: Origo

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!