Október 17-e óta sztrájkolnak a tanárok Chicagóban, amiért túl sok gyerek kerül egy osztályba (van, ahol 40 feletti a létszám), továbbá követelik azt is, hogy rendezzék a béreket és bővítsék az iskolai személyzeteket több ápolóval, szociális munkással, könyvtárossal és tanársegéddel. A Mérce írása a ReutersChicago Sun Times nyomán.

A munkabeszüntetés azután folytatódott tovább, hogy kedd este a szakszervezet nem tudott megállapodni a Chicagói Állami Iskolák közigazgatási szervével. Lori Lightfoot polgármester és a kerületi vezetők akkor azt ajánlották, 25 millió dollárt adnak az osztálylétszámok csökkentésére és további 70 milliót új dolgozók felvételére. Ezt a Chicagói Tanárok Szakszervezete sikernek könyvelte el, de szerda délután azt nyilatkozták, még így is jelentős problémák maradtak megoldatlanul – például a tanárok három évre szóló munkaszerződéséséért való követelésük.

Bizakodóak vagyunk, mert úgy érezzük, közel vagyunk a megállapodáshoz. Elértük a lehető legtöbbet, de valószínűleg mindkét oldalról kompromisszumokra lesz szükség

– nyilatkozta Allison Bates tanár, a szakszervezet delegáltja a Reuters-nek.

Chicago polgármestere viszont csalódottan számolt be arról, hogy nem sikerült a megállapodás kedden. Lori Lightfoot elmondta, a kerület pénzügyileg nem engedheti meg magának, hogy eleget tegyen a szakszervezet összes igényének, ugyanis a követelések teljesítése 2,4 milliárd dollár pluszt jelentene Chicagónak, és már ígyis évi 7,7 milliárdot költenek oktatásra.

A tanársztrájk annak hatására kezdődött el közel két hete, hogy a Chicagói Állami Iskolák szerve 5 évre kiterjesztett 14 százalékos béremelést ajánlott a tanároknak a szakszervezet által kért 3 év alatt végbemenő 15 százalékos emelés helyett.

A fizetésekről azóta sem sikerült megállapodni, továbbá a tanárok 5 év helyett csak 3 évre szóló munkaszerződésének kérdésében sem jutóttak dülőre. Szeptember 24-én tünetést is szerveztek emiatt, szeptember 27-én pedig a szakszervezet 94%-os többséggel megszavazta a munkabeszüntetést.

A Chicagói Tanárok Szakszervezete 25 000 tanárt tömörít magába, akik a sztrájk kezdete óta demonstrációkat és felvonulások szerveznek városszerte. A tanárok munkabeszüntetésének az Egyesült Államokban mindenhol nagy híre van, egyik nap még Elizabeth Warren demokrata elnökjelöltségért kampányoló szenátor is részt vett egy demonstráción.

A sztrájk összesen 300 ezer diákot érint, akiknek a tanórák helyett felügyeletet biztosítanak az iskolákban. Szerdán egyébként maga Lightfoot polgrámester is beállt segíteni, és mesét olvasott a gyerekeknek egy tornateremben.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!